04 / 05 / 2024

Ekonomistlerin hocası Mahfi Eğilmez hangi ülkenin merkez bankasını örnek gösterdi? Tüm dünyaya ders verdi

Ekonomistlerin hocası Mahfi Eğilmez hangi ülkenin merkez bankasını örnek gösterdi? Tüm dünyaya ders verdi

Deneyimli ekonomist Mahfi Eğilmez, son yazısında Rusya Merkez Bankası'nı tüm dünyaya örnek göstererek, para politikalarını anlattı.



Rusya Merkez bankası ise faiz silahını doğru kullandı. Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya’da Ruble’nin değer kaybı enflasyonu hızla yükseltti. Savaştan önce enflasyon oranı yüzde 8,7, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranı ise yüzde 8,5 idi. Savaşla birlikte enflasyon hızla yükselerek Mart ayında yüzde 16,7’yi aştı. Rusya Merkez Bankası hiç tereddüt etmeden faizi yüzde 20’ye çıkardı ve enflasyonun önünü kesti. Aşağıdaki grafikte Rusya’da enflasyon ile Rusya Merkez Bankası’nın faizi arasındaki ilişki yer alıyor (grafik www.tradingecomomics.com sitesindeki veriler kullanılarak tarafımdan hazırlanmıştır.)
Grafik, Rusya Merkez Bankası’nın enflasyona tam zamanında müdahale ettiğini gösteriyor: Rusya Merkez Bankası, enflasyonun peşinden koşmamış, önüne çıkıp durdurmuştur. Enflasyonun yönü aşağıya dönünce de başlangıç faiz oranına yvaş yavaş geri dönmüştür. Üstelik bu faiz artışını savaşın ortasında ve ambargoların yürürlükte olduğu bir dönemde yapmıştır.

Son günlerde birkaç kez yazdığım bir sözümü bir kez daha yazayım: ‘Enflasyonu peşinden koşarak yakalayamazsınız, önüne çıkmanız gerekir.’ Fed, enflasyonun önüne çıkma fırsatını 2021 yılının Mart ayında kaçırdı, şimdilerde peşinden koşuyor.

Enflasyona müdahale ederken dört doğruyu birlikte izlemek gerekir: (1) Kullanılacak politika aracı doğru araç olmalıdır. Örneğin enflasyona müdahale edilecekse faiz aracı kullanılmalıdır. (2) Kullanılacak aracın doğru yönde kullanılması gerekir. Örneğin enflasyonla mücadelede faiz aracı kullanılacaksa faiz düşürülmemeli artırılmalıdır. (3) Kullanılacak aracın büyüklüğü olayın büyüklüğüyle uyumlu olmalıdır. Örneğin faiz yüzde 5 iken enflasyon yüzde 10’a çıkmışsa faizi yüzde 6’ya değil yüzde 12’ye yükseltmek gerekir. (4) Kullanılacak aracın kullanılmasında zamanlama doğru olmalıdır. Örneğin faiz yüzde 5 iken enflasyon yüzde 7’ye çıkmışsa 10’a çıkması beklenilmemeli ve faiz hemen artırılarak yangının büyümesi ve yayılması önlenmelidir.

Rusya Merkez Bankası bütün bu adımları doğru atarken Fed, enflasyonla mücadelede kullanılacak aracı doğru seçip (faiz) yönünü doğru belirlese de (artırma yönünde hareket etmiştir) zamanlamayı doğru yapamamış (faizi artırmakta geç kalmış), kullanılacak aracın büyüklüğünü de yanlış belirlemiştir (faizi yeterince artırmamıştır.)

Öte yandan Rusya Merkez Bankası bütün bu adımları doğru atarak sonuç alıp faizi de düşürmeye başladığı için yüksek faizle resesyona girme tehlikesini de minimum düzeye çekmiştir.

Ekonomistlerin hocası Mahfi Eğilmez hangi ülkenin merkez bankasını örnek gösterdi? Tüm dünyaya ders verdi

EDİTÖR NOTU: Bu haber 15 Temmuz 2022 tarihinde saat 01.51’de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 17,45 Türk Lirası, euro 17,48 Türk Lirası, altının gramı ise 960 Türk Lirası değerinde.

Piyasa Kahini İslam Memiş ekranlar sizi yanıltmasın dedi! Gram altının gerçek fiyatını açıkladı

Doları adım adım bilen Selçuk Geçer dolar için yeni tahminini açıkladı! Sosyal medya ayağa kalktı

Her dediği çıkan ünlü ekonomist Özgür Demirtaş dolar ve euro için çok kötü haberi verdi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön