23 / 12 / 2024

Ekrem Demirtaş: İzmir'de dönüşüm kaçınılmaz!

Ekrem Demirtaş: İzmir'de dönüşüm kaçınılmaz!

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş kentsel dönüşümün zorlu bir süreç olduğuna dikkat çekerek, “Bu kadar kötü kullanılan İzmir'de kentsel dönüşüm kaçınılmaz.



İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş kentsel dönüşümün zorlu bir süreç olduğuna dikkat çekerek, “Bu kadar kötü kullanılan İzmir'de kentsel dönüşüm kaçınılmaz.


Aksi halde bizden sonraki nesiller de çirkinlikler içinde yaşamaya devam edecekler. Yaklaşık 12 bin inşaat üyemiz ile birlikte kentsel dönüşüme katkı koymak istiyoruz. Odamızın amacı,  İzmir  inşaat sektörünün dahil olduğu bir oluşumla, nitelikli, çağdaş, güvenilir, kent kimliğine sahip yaşam mekanları yaratmak" dedi.


İzmir Ticaret Odası ile Garanti Mortgage ortaklığında “Kentsel Dönüşüm ve Finansman Modelleri" konulu seminer düzenlendi. İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Kerem Orbay, Avukat Prof. Dr. Gürsel Öngören, Garanti Bankası yöneticileri ve İzmir Ticaret Odası inşaat meslek grubu üyeleri katıldı. Kentsel dönüşümün zorlu bir süreç olduğunu söyleyen Demirtaş, “Hükümetimiz 2012 yılında radikal bir karar alarak 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu yürürlüğe koydu. Ben önce inanamadım. Bir politikacı için zor bir karardı. 6306 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından Bakanlar Kurulu kararıyla 49 ilde 155 ‘riskli alan’ ilan edildi. İlan edilen yerler arasında İzmir’in Karabağlar, Menemen, Narlıdere, Karşıyaka, Kemalpaşa, Buca ilçeleri var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karabağlar’da 540 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm projesi var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 5393 Sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi ile yürüttüğü 6 kentsel dönüşüm alanı var" dedi.


"ODALAR DA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE YER ALMALI"

İzmir Ticaret Odası’nın, inşaat sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 12 bin üyesiyle birlikte kentsel dönüşüme katkı koymak istediklerini söyleyen Demirtaş, “Odamızın amacı, İzmir inşaat sektörünün dahil olduğu bir oluşumla, sağlıksız alanlarda nitelikli, çağdaş, güvenilir, kent kimliğine sahip yaşam mekanları yaratmak. Daha 6306 sayılı Kanun ortaya çıkmadan önce çalışmaya başladık. 2012 yılında yaptığımız çalışmada İzmir merkezde yer alan 9 ilçede toplam 5.903 ha alanın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bayraklı İlçesi Gümüşpala, Emek ve Nafiz Gürman Mahallesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarımızla ilgili olarak kentsel dönüşüm ofisi açtık. Girişimlerimiz neticesinde Karabağlar ve Buca İlçelerinde yer alan Osman Aksuner, Aşık Veysel, Aydın ve Seyhan Mahallelerinde yer alan 192 hektarlık alan riskli alan ilan edildi. Riskli bölgelerde tüm etüd-proje-araştırma-değerleme-harita-imar planı-kentsel tasarım vb. çalışmaları Karabağlar ve Buca Belediyeleri ile işbirliğinde gerçekleştirecektik. Ama yasa engeline takıldık. Ne 5174 sayılı Odalar ve Borsalar Kanunu’nda ne de 6306 sayılı Kanun’da Ticaret Odalarının kentsel dönüşüm çalışmaları içerisinde yer alabileceğine dair bir hüküm bulunmuyor. Odaların da kentsel dönüşüm projelerinde yer almasının sağlanması için ilgili Bakanlıklara girişimlerde bulunduk. Henüz bir gelişme olmadı" diye konuştu.



"YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTEN ALANLAR OLUŞTURULMALI"

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: 

“Kentsel dönüşüm denince direkt olarak konut alanların dönüşümü akla geliyor. Halbuki kentsel dönüşüm, sadece konut alanlarının değil imalat ve ticaret alanlarının dönüşümünü de içermeli. Oda olarak riskli alanları belirlerken sanayi, ticaret ve üretim alanlarının da dönüşümünü ön plana çıkardık. Çünkü İzmir’de sanayi ve ticaret alanları, kent merkezinde sıkışmış durumda. Altyapı ve ulaşım sorunları ciddi boyutta. Bir diğer sorun ise, kentsel dönüşümün bina bazında uygulanıyor olması. Parsel ya da ada bazında tekil bina dönüşümleri ile riskli yapılar ya da riskli alanlardaki yapılar sağlam yapılar haline dönüştürülmüş olsa da, diğer kentsel, mekânsal, altyapısal, çevre, sosyal yaşam ve hayat kalitesi açısından problemler devam ediyor. Bu durumda sürdürülebilir ve kalıcı kentsel dönüşüm mümkün olmuyor. Alan bazında bütüncül olarak kentsel dönüşüm gerçekleştirilmeli. Böylece yaşam kalitesini yükselten alanlar oluşturulabilir."

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ise, “Konut kredilerindeki uzmanlığını kentsel dönüşüme taşıyan Garanti Mortgage olarak, hem ülkemizdeki riskli yapıların yenilenmesi, hem de vatandaşlarımızın güvenli, insan odaklı yaşam alanlarına kavuşması açısından, kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda, eski ve riskli yapıların kentsel dönüşümü için 3 farklı finansman modeli yarattık. İzmir, deprem kuşağında yer aldığı coğrafi yapısı ve arsa kısıtlığı sebebiyle, kentsel dönüşümün son derece önem arz ettiği bir şehrimiz. Hızla artan nüfusunu da dikkate aldığımızda, modern çizgisini geleceğe taşımak adına, kentsel dönüşüm projelerinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor. Her vesileyle İzmir’in gelişmesine katkı sağlamayı görev edinen İzmir Ticaret Odası’na, kentsel dönüşüm konusunda da gösterdiği hassasiyet için teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Hürriyet


Geri Dön