20 / 05 / 2024

Ekrem Demirtaş: Turistler plaj da istiyor hamam da!

Ekrem Demirtaş: Turistler plaj da istiyor hamam da!

Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizminde önemli bir gelişme gösteren İzmir 'in bu sektörde daha fazla ilerlemesi için yolculardan ve şirketlerden gelen şikayetlerin değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi...




İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizmde devamlı ilerleyen İzmir'in daha da fazla gelişme göstermesi için yolculardan ve şirketlerden gelen şikayetlerin çözülüp, taleplerin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Limanda çözülmesi gereken sorunlar var. Bunları ilgililerinin çözmesini bekliyoruz" dedi.

İzmir Ticaret Odası'nın yaptığı çalışmalar ve öncülük sayesinde 2004 yılından bu yana yaklaşık 3 milyon turisti kruvaziyer yoluyla İzmir'e getirmeyi başardıklarını belirten Demirtaş, "Dünya kruvaziyer sektöründe İzmir'in artık sağlam bir yeri var. Herkes İzmir'i tanıyor ve kentimize büyük bir ilgi gösteriyor. İki yıl üst üste Avrupa'nın en iyi kruvaziyer destinasyonu seçildik. Yeniden aynı ödüle adayız, belki tekrar bu ödülü de alacağız" dedi. 


Hedef 2 milyon yolcu

Kruvaziyer turizmde hedeflerinin yeni yapılacak olan bir kruvaziyer limanı ile yılda 2 milyon yolcuya ulaşmak olduğunu belirten Demirtaş, "Ancak çeşitli nedenlerle bir türlü yeni limanın inşasına başlanamadı. Diğer yandan hepimiz biliyoruz ki liman bu haliyle kalsa dahi mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor. Fakat gelen turistleri limanda karşılayıp, bu türde katkı yapmak amacıyla çalışan kurumlar dışında fazla bir şey yapan yok" diye konuştu. 

Kruvaziyer ile gelen turistlerin kenti çok beğendiklerini vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir'den, İzmirlilerin misafirperverliğinden çok memnun ayrılıyorlar. Ama iyi yönlerimizin yanı sıra gemi şirketlerinden, turistlerden, gemi personelinden aldığımız şikayetler de var ve bunları çözememenin memnuniyetsizliği ile sıkıntısı içindeyiz. İlk şikayet, engelli turistlerden geliyor. Araçları, yol ve hizmetler çok yetersiz. Böyle olunca İzmir'i gezerken zevk almak yerine tam bir işkenceye dönen bu turlar, engelli turistleri mutlu edemiyor."


Biniş terminali yok 

Turistlerin liman içinde sadece bir ATM bulunmasından, döviz bürosu ile eczane bulunmamasından şikayet ettiğini belirten Demirtaş, "Tüm modern kruvaziyer limanlarında gemi personeli için vakit geçirebilecekleri ayrı bir yer tahsis edilir, İzmir'de bu yok. Bundan dolayı gemi personelinden çok şikayet alıyoruz" diye konuştu. İzmir'i kruvaziyer turizmde bir homeport (çıkış ve varış limanı) yapmak için yıllardır çalıştıklarını, şirketlere bu yönde çağrı yaptıklarını belirten Demirtaş, "Ama buna karşın yolcu gemilerine binecek turistler için havalimanlarındaki gibi bir kapalı bir biniş terminali bir türlü hizmete sokulamadı. Sıcak hava ile birlikte iklimlendirme sistemi de yetersiz kalıyor. Liman içindeki hangarlarda terminal işletimi sureti ile bir çalışma yapılabilir. Bütün büyük limanlarda bu tip terminal vardır ve İzmir'den binen yolcular bu konuda şikayet ettiği için şirketler de homeport konusunda çekimser kalıyor" diye konuştu.


"İstekleri karşılanabilir"

Avrupa'da çok yaygın olan bisiklet ve motosiklet kiralama hizmetinin hala daha verilemediğini ve günübirlik gelen yolculardan bu konuda yoğun şikayet ile talep olduğunu belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Turistleri sadece taksiler ile karşılıyoruz. Bazı turistler 15-20 kişilik gruplar halinde Vito veya Sprinter tipi arabalar ile kendi imkanları ile özel şoför ve rehber eşliğinde şehri veya şehir dışındaki tarihi mekanları gezmek istiyorlar. Üstü açık tur otobüslerini çok beğeniyorlar. Ama tarihi Asansör ve Kadifekale tur rotasında yok. Özel otobüslerle günlük tur usulü Foça, Efes, Bergama, Çeşme, Karaburun ve plajlara gitmek istiyorlar. Hepsi Türk hamamının ününü duymuş olarak geliyor. Ama turistleri gönül rahatlığı ile yönlendirebileceğimiz bir tane hamam yok. Şehir merkezinde plaj olmadığını öğrenince Urla ve Çeşme'ye gidiyorlar. Onlar için yapay plaj olabilir."


'Her kurum destek olsun'

İzmir'i tanıtmak için İTO olarak tüm güçleriyle çalıştıklarını, dünyanın neresinde düzenlenirse düzenlensin tüm kruvaziyer forum ve fuarlarına katıldıklarını belirten Demirtaş, "Acentelere, şirketlere kentimizi tanıtıyoruz, İzmir'e seferlerini kaydırmalarını istiyoruz. Ama artık kruvaziyer turizm konusundaki bu çabalarımıza her kesimden, kurumdan destek istiyoruz. Biz geçtiğimiz yıla kadar ayakbastı paralarını da ödüyorduk. Ancak artık turistlerden gelen talep ve şikayetler daha çok başka kurumların alanında. İlgili kurumların bu sorunları çözmesini bekliyoruz. Bu sorunlar çözülürse mevcut limanımız ile bile çok daha fazla turist getiririz hem de yarattığımız katma değeri artırırız" diye konuştu.


Yeni Asır


Geri Dön