23 / 12 / 2024

Ekrem İmamoğlu'nun Bodrum'daki villası için inceleme kararı!

Ekrem İmamoğlu'nun Bodrum'daki villası için inceleme kararı!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Bodrum’daki milyonluk usulsüz villası için bakanlık adım attı. Rapor hazırlayacak olan müfettişler gerekirse savcılığa suç duyurusu yapacak...



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu'nun Bodrum Yahşi'de geçen Aralık ayında eşi Dilek İmamoğlu adına satın aldığı villanın turizm tesis alanına yapıldığı ve İmamoğlu'na yasaya aykırı şekilde kat mülkiyeti tapusu verildiği ileri sürülmüştü. 

Sabah'tan Hayrettin Şaşmaz'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Ekrem İmamoğlu'nun da villasının olduğu sitedeki usulsüzlükleri araştırmak amacıyla iki müfettiş görevlendirildi. Müfettişler yapacakları soruşturma sonucunda rapor hazırlayacaklar. Gerekirse Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusu yapabilecek.

Turizm tesis alanlarına sadece otel yapılabilirken İmamoğlu'na yasadışı şekilde kat mülkiyeti verilmesi dikkatleri çekmişti. Otel olarak yapı ruhsatı almış olan bu parsel, kat irtifakı tapusuyla bağımsız bölümlere ayrılarak farklı kişilere satıldı ve otelin olması gereken bütünlüğü bozulduğu belirlenmişti. Yapı ruhsatı, otel olmasına rağmen tatil evi olarak kat mülkiyeti kurulduğu belirlenmişti. Villanın, 22 Kasım 2019'da Alptekin Polat'ın sahibi olduğu Polat HCK Yapı'dan satın alındığı da tespit edilenler arasında.

OTEL OLMASI GEREKİRKEN

Bodrum Yahşi Mahallesi 209 ada 3 parselde yer alan villa, İmar Planı'nda Turizm Tesis Alanı içerisinde bulunuyor. Plan notuna göre otel, butik otel yapılması halinde emsal yüzde 45, diğer turizm amaçlı apart, pansiyon yapılması durumunda emsal yüzde 7,5 -15 kullanılabilir olarak belirlendi. Bu da yasalara göre hareket edildiğinde yaklaşık 3'te 1'lik daha az yapı yapılabileceği anlamını taşıyor. 

Plan notuna göre otel yapılabilmesi için en küçük parsel büyüklüğü 7 bin 500 metrekare olarak belirlendi. 5 bin 186 metrekare olan arsaya otel inşaatı olarak yapı ruhsatı verildi. Yasaya göre alanda turizm amaçlı yapılar haricinde yapı yapılması, amaç dışı kullanımı yasak. Kâğıt üzerinde otel olsa da uygulamada yer, otel koşullarında değil. Hiçbir sosyal tesis alanı da yok. 

TAMAMEN USULSÜZ

Otel olarak yapı ruhsatı almış olan bu parsel, kat irtifakı tapusuyla bağımsız bölümlere ayrıldı ve farklı kişilere satıldı. Satın alan kişilerden bir tanesi de İmamoğlu ailesi oldu. Otelin bu satıştan bütünlüğü bozularak amacı dışında kullanılmaya başlandı. Yapı ruhsatı otel olmasına karşın tatil evi olarak kat mülkiyeti kuruldu.

Oysa yasa gereğince turizm tesis alanlarında sadece otel, butik otel, tatil köyü, apart otel veya pansiyon inşa edilebiliyor. Bu alanlarda otel yapılabilmesi için turizm yatırım belgesi alınması ve yapı kullanma izni sonrası turizm işletme belgesi alma zorunluluğu mevcut. Otel amacı dışında kullanılıyorsa yatırım ve işletme belgelerinin iptal edilmesi ve kanuna uygun hale getirilmesi gerekli. Turizm tesislerinin başka amaçla kullanılması yasak. Bu sebeple tapu kütüğünün beyanlar hanesine, toplumun yararlanmasına ait yapı ve turizm tesisi dışında yapı yapılamaz şerhi düşülüyor.

Ekrem İmamoğlu'nun Bodrum'daki villası için 'usulsüz çıktı' iddiası!


Geri Dön