28 / 04 / 2024

Eksik beyan edilen tapu harcı cezası!

Eksik beyan edilen tapu harcı cezası!

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, eksik beyan edilen tapu harcı cezası ne kadar?



Eksik beyan edilen tapu harcı cezası!

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Emlâk vergisi değeri 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri oluyor.


Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir.


Ancak kimi mal sahipleri tapu harcını olduğundan daha az ödemek için satış bedelini de düşük beyan edebiliyor. Bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde tapu harcı cezası ödeniyor. Peki, eksik beyan edilen tapu harcı cezası ne kadar?


Eksik beyan edilen tapu harcı cezası:

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.



Tapu harçları nasıl ödenir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön