27 / 04 / 2024

Eksik ve hatalı inşaat projeleri, maliyetleri katladı...

Eksik ve hatalı inşaat projeleri, maliyetleri katladı...

Antalya’daki iki okulun inşaat projesinde meydana gelen hatalar nedeni ile kamunun 32 milyon 184 bin TL’lik zarara uğratıldığı açığa çıktığı belirtildi. Hatayı düzeltmek için yapılan yeni projede, maliyet yüzde 200 oranında yükseldi. İşte ayrıntılar...



Her geçen gün kötüleşen ekonomik tablonun etkisi ile beraner inşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. Buna göre eksik ve hatalı projeler nedeniyle kamu kurumlarının inşaat işlerine ilişkin yapılan kimi ihaleler ya iptal ediliyor ya da şirketler sözleşmeyi tek taraflı feshediyor. Bunun örneklerinden biri, Antalya’da gerçekleşti. Antalya Valiliği’ne bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) geçmiş dönemlere ilişkin iki ihalesinde maliyet “hata”’ nedeniyle katlandı. Kentteki iki okul inşaatına ilişkin ihaleler kapsamında imzalanan ilk sözleşme ile yeni sözleşme arasında 32 milyon 164 bin TL’lik fark tespit edildiği kaydedildi.

ÇOK FAZLA EKSİK VAR 

BirGün'den Uğur ŞAHİN ulaştığı bilgilere göre, kamu zararına neden olan ilk iş, Alanya’daki inşaatta meydana geldi. 29 Mart 2021 tarihli “Antalya Alanya Oba Mesleki Teknik Lisesi ve 100 kWe Kurulu Gücünde Ges İmalatı Yapım İşi” başlığıyla açılan ihaleyi, 13 milyon 79 bin TL’yle, en düşük teklifi veren bir inşaat firması kazandı. İhalede idarenin belirlediği yaklaşık maliyet ise 17 milyon 625 bin TL’ydi. Fakat BirGün’ün ulaştığı bilgilere göre, firmaya yer tesliminin yapıldığı gün, inşaat ruhsatına ilişkin problemler ve proje hatası tespit edildi. Bu nedenle de şirket, söz konusu işi durdurmak zorunda kaldı, ardından da projede revizeye gidildiği açıklandı.

Eksik ve hatalı inşaat projeleri, maliyetleri katladı...

İnşaat şirketinden 13 Ekim 2021 tarihinde Antalya YİKOB’a gönderilen yazı kapsamında , “Revize projelere göre evraklar incelenmiş olup, bazı hususlarda eksikler tespit edilmiştir. Revize proje ile bodrum kat ilave edilmiş olmasına rağmen, evraklarda kazı hesabının artmış olması gerekirken düşürülmesi anlaşılmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Yenilenen projede ortaya çıkan maliyet için firma ise ile YİKOB arasında bir uzlaşıya varılamadı. Öte yandan, ihalenin iptalini isteyen şirketten  idareye gönderilen 17 Ocak 2022 tarihli yazıda, ilk proje ile revize proje arasında 256 bin TL’lik rakam  farkı olduğu ve  maliyet hesabının da tek taraflı yapıldığı belirtildi. Firma, idareyle bir mutabakata varılması gerektiğini de dile getirdi. Ancak bu sağlanamadı ve ihale iptal edildiği kaydedildi.

YÜZDE 200’DEN FAZLA FARK

Bunun üzerine 18 Ağustos 2022 tarihinde idare ikinci kez aynı işe dair bir ihale düzenledi. Fakat bu sefer yaklaşık maliyet 41 milyon 867 bin TL olarak belirlendi. Buna göre de “Antalya Alanya Oba Mesleki Teknik Lisesi ve 100 kWe Kurulu Gücünde Ges İmalatı Yapım İşi”ni 41 milyon 821 bin TL’lik teklif ile başka bir şirket aldı. Böylece iki ihale arasında 16 aylık süreçte yüzde 200’ün üzerinde sözleşme farkı ortaya çıktı. Projelerin hatalı olması, ihale öncesinde inşaat yapı ruhsatlarının alınmaması ve idarenin hataları nedeni ile inşaatın kamuya bedeli 24 milyon 242 bin TL yükselmiş oldu.

Bodrum'daki 10 bin bina için flaş karar: Protokol imzalandı!

HCB Dinamik İnşaat'ın  Ankara  projesi resmen başlıyor! Yenimahalle'ye 1.112 yeni konut geliyor.

İnşaat sektöründe yeni dönem! Kadınlar inşaat ustası oluyor!


Geri Dön