27 / 12 / 2024

Ekspertiz raporu neden alınır?

Ekspertiz raporu neden alınır?

Konut kredisi kullanırken satın alacağınız gayrimenkulün değerlendirilmesi SPK Lisanslı uzmanlar tarafından yapılıyor. Bu uzmanların katıldığı sürece ise ekspertiz süreci deniyor. Peki, ekspertiz raporu neden alınır?



Ekspertiz raporu neden alınır?


Konut kredisi kullanılarak satın almak istediğiniz ev için konut ekspertiz raporunun banka tarafından istendiği biliniyor.  Konutun değer tespitinin yapılabilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından yapılıyor. 


Ekspertiz raporu, almayı düşündüğünüz mülkün yasal olarak gerçek değerinin belirtildiği bir rapor olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerin belirlenmesi için inşaat durumu (evin yüzde kaçının tamamlandığı), gayrimenkulün metrekaresi ve yaşı, konutun bulunduğu il, ilçe ve semt, çevresindeki konutların değerleri, şerefiye payı ve gayrimenkulün inşaat maliyeti gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor.


Tüm bu kıstaslara göre derin bir araştırma yapan bilirkişi, evin gerçek bedelini ortaya çıkarıyor.  Bu bedel rayiç bedelini ya da mülkün satan/alan için manevi değerini yansıtmayabiliyor. 


Toplanan bu bilgilerin ardından işlemler tapu dairesinde devam ediyor. Tapu dairesinde taşınmazın üzerinde herhangi bir ipotek, şerh, irtifak hakkı olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılıyor. Sonrasında ilgili belediyede, taşınmazın projesi, ruhsatı, varsa tutanakları gibi incelemeler yapılıyor.


Hazırlanan ekspertiz raporuna göre banka vereceği kredi tutarını belirleniyor. Ekspertizin yaptığı incelemelerde inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor


Ekspertiz raporuna itiraz dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön