03 / 05 / 2024

El yazısı vasiyetnamenin iptali!

El yazısı vasiyetnamenin iptali!

Resmi vasiyete göre daha kolay ve daha masrafsız olarak düzenlenen, kişinin kendi yazısıyla hazırladığı vasiyete el yazısı vasiyet deniyor. Peki, el yazısı vasiyetnamenin iptali nasıl olur?



El yazısı vasiyetnamenin iptali!

Miras aktarmanın başlıca biçimlerinden olan vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor.


Kanun gereğince vasiyetname, resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç farklı biçimde düzenlenebiliyor. 


Miras bırakanın kendi el yazısıyla yazdığı vasiyetnameye el yazılı vasiyetname deniyor. Bu vasiyetnamede, vasiyetin yazıldığı yerin, tarihin yazılı olması gerekiyor. 


El yazılı vasiyetnamenin  vasiyette bulunanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor. Bu vasiyetnamede tanığa gerek kalmıyor.  El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılması gerekiyor. Peki, el yazısı vasiyetnamenin iptali nasıl olur?


El yazısı vasiyetnamenin iptali, hükümden düşmesi ve vasiyetten dönme ile ilgili husulara Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Hükümden düşme

MADDE 541.- Mirasbırakan için sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarihin üzerinden bir ay geçince sözlü vasiyet hükümden düşer.


II. Vasiyetten dönme

1. Yeni vasiyetname  ile

MADDE 542.- Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir.

Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.



El yazılı vasiyetnamenin geçerlilik şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön