02 / 05 / 2024

El yazısı vasiyetname nedir?

El yazısı vasiyetname nedir?

Türk hukukunda vasiyetnameler el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak düzenlenebiliyor. Peki, el yazısı vasiyetname nedir? El yazısı vasiyetnamesi nasıl düzenlenir?



El yazısı vasiyetname nedir?

Vasiyetname; bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirten hukuki belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Türk hukukunda vasiyetnameler el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak düzenlenebiliyor. El yazısıyla düzenlenen vasiyetnamelerde yer ve tarih belirtilmesi, vasiyette bulunanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekli oluyor. 


Bu tür belgelerde tanığa gerek olmuyor.  Resmi vasiyetnameler ise noter, sulh yargıcı ya da ilgili başka bir resmi görevli tarafından düzenleniyor. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için iki tanık huzurunda okunması, görevli memur, vasiyetçi ve tanıklarca imzalanması gerekiyor. 


Miras bırakanın kendi el yazısıyla yazdığı vasiyetnameye el yazısı vasiyetname deniyor. Bu vasiyetnamede, vasiyetin yazıldığı yerin, tarihin yazılı olması gerekiyor. 


Bu vasiyetnamenin, vasiyette bulunanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor. Bu tür belgelerde tanığa gerek duyuklmuyor. Bu tür vasiyetname  varislerin haberi olmadan hazırlanabiliyor. Daha sonra bu vasiyetname,Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak  Sulh Hakimi'ne bırakılıyor. 


Medeni Kanun'un 537. maddesine göre, resmi vasiyetnameyi düzenleyen memur vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlü oluyor. Resmi vasiyetnameyi düzenleyen ve aslını saklamakla yükümlü olan resmi memur, elinde bir vasiyetname bulunduğunu vasiyetnameyi yapanın bağlı bulunduğu nüfus idaresine bildirmesi gerekiyor. 



Vasiyet tapuya nasıl tescil edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön