04 / 05 / 2024

Vasiyet tapuya nasıl tescil edilir?

Vasiyet tapuya nasıl tescil edilir?

Vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, vasiyet tapuya nasıl tescil edilir?



Vasiyet tapuya nasıl tescil edilir?

Miras aktarmanın başlıca biçimlerinden olan vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. 


Vasiyette bulunan kişi, yani vasiyetçi bir vasiyetname hazırlayarak, Ölümünden sonra yapılmasını istediklerini el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak bildirebiliyor.  Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için yasal sınırlamalara ve biçimlere uyulması zorunlu oluyor. 


Vasiyette bulunan kişi, malvarlığını belirli yasal sınırlamalar içinde istediği gibi paylaştırabiliyor. Ama eşinin ve çocuklarının tümüyle miras dışı bırakılması genellikle söz konusu olamıyor.


Bir kimse mirasçı olarak alt soyu (çocukları), ana, baba, veya eşinin bulunması halinde, bu kimselerin mirastaki saklı paylarının dışında kalan kısmını vasiyet edebiliyor.  Bu mirasçıların hiçbiri yoksa mirasın tamamı vasiyet edilebiliyor. 


Saklı pay

1- Altsoy için yasal miras payının yarısı

2- Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri

3- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.


Vasiyetname ile mirasçı atanabilmekte, belli mal bırakılabilmekte, vakıf kurulabiliyor. 


Vasiyeti yerine getirme görevlisinin olmaması halinde mirasçılarda vasiyet lehdarı adına vasiyeten tescili talep edebiliyor. Bu halde aşağıdaki belgeler isteniyor.


1- Mirasçıları gösterir mirasçılık belgesi


2- Vasiyetnamenin tasdikli bir sureti


3-  Vasiyetin açıldığı ve yerine getirilmesine dair sulh mahkemesi kararı gerekiyor. 


Kanuni mirasçılara intikalde tapu harcı tahsil edilmiyor. Sadece döner sermaye bedeli tahsil ediliyor. Vasiyetname gereği tescilde emlak vergisi değeri üzerinden binde 20 tapu harcı tahsil ediliyor.


Vasiyetnamenin içeriği nasıl olmalı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön