30 / 04 / 2024

Elazığ Aksaray, kentsel dönüşüm açısından birinci sırada!

Elazığ Aksaray, kentsel dönüşüm açısından birinci sırada!

Elazığ’ın en eski mahallesi olan Aksaray Mahallesi Muhtarı Abdullah Bayrak, mahallelerinin en önemli sorunları olarak ifade ettiği Çimento Fabrikası, demir yolu, kentsel dönüşüm ve Suriyeli sığınmacılar konusunda önemli açıklamalarda bulundu.



Aksaray Mahallesi Muhtarı Bayrak, Çimento Fabrikası’nın kaldırılması noktasında Belediye Başkanı’nın yanında yer aldıklarını belirterek, “Çünkü atanmışlar gelip geçici, seçilmişler ise kalıcıdır” ifadelerini kullandı.


Elazığ’ın en eski mahallesi olan Aksaray Mahallesi Muhtarı Abdullah Bayrak, mahallelerinin en önemli sorunları olarak ifade ettiği Çimento Fabrikası, demir yolu, kentsel dönüşüm ve Suriyeli sığınmacılar konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İşte Aksaray Mahallesi Muhtarı Bayrak’ın, muhabirimiz Faik Akgün’ün sorularına verdiği yanıtlar…


Aksaray Mahallesi’nin seçmen sayısı nüfusu ve tarihi ile ilgili olarak genel bir bilgi verebilirmisiniz?


Muhtarlıkta ilk dönemimi yaşıyorum. Mahallelimizin seçmen sayısı 6 bin, nüfusu ise 15 bindir. Mahallemiz Elazığ’ın en eski mahallesidir. Elazığ şehir merkezi kurulmadan önce mahallemiz Yığınki ismi ile varmış.


Mahallenizin tarihi bir mahalle olduğunu ifade ettiniz. O dönemden bugüne kadar gelen tarihi yapılar bulunuyor mu?


Maalesef o dönemden bu güne pek fazla bir şey ulaşamamış. O dönemden bir dipsiz göl ve özel bir mülkiyet olan büyük bir kısmı yıkılmış eski bir yapı kalmış.


Gelişmişlik açısından değerlendirdiğinizde mahallenizi nerede görüyorsunuz?


Mahallemiz eski bir mahalle olmasına karşın yeterli bir gelişme gösterememiştir. Bunun nedenlerini sıralayacak olursak demir yolunun ve Çimento Fabrikası’nın mahallemizde bulunuyor olması, mahallede yaşayan insanların yoksul insanlardan oluşması ve imar planı mahallemizin gelişmemesini etkileyen en büyük nedenlerdir. Bunlar arasında özellikle imar planı mahallenin gelişmemesinin en büyük nedenidir.


Mahallenizin gelişmesinin önündeki en büyük engelin imar planından kaynaklandığını ifade ettiniz. Bunun mahalleniz açısından yarattığı olumsuzları biraz açarmısınız?


Plana göre mahallemizde 2-3 kata izin veriliyor. Burada 5 kata müsaade edilen noktalar çok kısıtlı. Bu nedenle mahallemiz müteahhitler tarafından tercih edilmiyor. Şehir merkezine yakınlık açısından çok avantajlı bir mahalleyiz. Bugün mahallemizin en uç noktası ile şehir merkezi arasındaki mesafe 15 dakika kadar yakındır. Mahallemizin imar planının değişmesi gerekmektedir. İmar planında yapılacak bir değişiklikle, müsaade edilen kat sayısı arttırılırsa mahalle hiçbir müdahale olmadan kendiliğinden gelişecektir. Aksaray Mahallesi’nin gelişmesi demek Elazığ’ın gelişmesi ve şehir merkezinin rahatlaması demektir. Bu noktada Belediye Başkanımız ile istişarelerde bulunduk. Başkanımızın uygulamaya koyacağı yeni imar planı ile bu sorunlara bir çözüm bulacakları yönünde umutlarımız var.


Mahallede üstyapı ile ilgili olarak acilen çözüm bekleyen sorunlar var mı?


Evet üstyapı ile ilgili olarak sorunlarımız bulunuyor. Bu noktada Belediye Başkanımızdan sizin aracılığınızla birtakım taleplerde bulunmak istiyorum. Mahallemizin en az iki tane alt geçide ihtiyacı var. Bu alt geçitlerin çevre yolu ile bağlantısının yapılmasını ve imar planında köklü değişiklikler yapılmasını istiyorum.


Mahalleniz açısından büyük bir sorun olan Şorşor Deresi ile ilgili olarak yapılan projede ilk imzalar atıldı. Bu, mahalle halkı tarafından nasıl karşılandı?


Şorşor Deresi projesini mahalle olarak çok önemsiyoruz. Bu proje gerçekten çok büyük bir yatırım. Bu projenin hayata geçmesi ile Aksaray çok büyük kazanımlar elde edecek. Bu proje Aksaray, Hicret ve Gümüşkavak mahallelerinin çehresini değiştirecektir. Bu projenin en kısa zamanda tamamlanarak hizmet vermesini büyük bir heyecanla bekliyoruz.


Mahallenizin çözüm bekleyen en önemli sorunlarından biri olarak duran Çimento Fabrikası’nın taşınması noktasında Belediye Başkanı ile Vali ayrı düştüler. Bu noktada siz ne düşünüyorsunuz?


Çimento Fabrikası’nın kaldırılması noktasında biz Belediye Başkanımızın yanında yer alıyoruz. Çünkü bildiğiniz üzere atanmışlar gelip geçici, seçilmişler ise kalıcıdır. Valimizçok değerli bir insan. Umarım Belediye Başkanı ile aralarındaki bu anlaşmazlığı giderirler. Çünkü Çimento Fabrikası sadece mahallemizin değil bütün Elazığ’ın kangrene dönüşmüş bir sorunudur. Bu sorunun her ne şart altında olursa olsun çözülmesi gerekmektedir. Bugün Avrupa ülkelerine baktığınızda böyle bir manzara ile karşılaşamazsınız. Şahsen ben demir yolundan önce Çimento Fabrikası sorununun çözülmesini istiyorum. Çünkü bu fabrika insanların sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor. Bu nedenle fabrikanın taşınması gerekmektedir. Taşınması belki büyük bir külfet getiriyor olabilir fakat bir insanın sağlığı bin fabrikadan daha değerlidir. Belediye Başkanımızın bu noktadaki çalışmalarını çok takdir ediyoruz. Umarım devlet yetkilileri de Başkanımızın bu çabalarına destek olurlar ve şehir olarak bu sorundan kurtuluruz. Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da bu sorundan haberleri var. Başbakanımızın bu sorunun çözümü noktasında verdiği sözler bulunmaktadır.


Mahallenizde yoğun bir Suriyeli sığınmacı nüfusu bulunuyor. Bu durum sizin için sorun oluşturuyor mu?


Suriyeli sığınmacıların yanı sıra mahallemizde yoğun bir çingene nüfusu bulunuyor. Bu iki toplumun mahallemizdeki varlıkları aklınıza gelebilecek her yönden sıkıntıların yaşanmasına neden olmaktadır. Bu sıkıntımızı en son milletvekilimiz Ejder Bey’e de ifade ettim. Örneğin mahallemizde çevre kirliliğine neden oluyorlar. Suriyeli sığınmacıların en yoğun bulunduğu mahallelerden biri olmamız bizi zaman zaman çok büyük sıkıntılara sokuyor. Yardımların genellikle Suriyeli ailelere yapılıyor olması mahallemizdeki maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar tarafından haklı olarak tepki ile karşılanıyor. Bu tepkiler karşısında ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu noktada yetkililerin bize bir el uzatmalarını bekliyorum.


Bu sorunun çözümü ile ilgili olarak yetkili makamlara sizin sunduğunuz bir öneri oldu mu?


Evet bu sorunun çözümü için Vali Bey’e sunduğumuz projemiz oldu. Vali Bey’e, Suriyeli ailelerin bir toplama merkezinde toplanması gerektiğini ifade ettim. Bu uygulama ile hem denetimin sağlanacağını hem de mağduriyetlerin önüne geçileceğini belirttim. Fakat henüz olumlu bir cevap alamadım. Umarım yöneticiler biraz daha duyarlı olurlar. Çünkü şu anda bu yükü Aksaray ve Hicret Mahallesi muhtarları olarak bizler çekiyoruz ve bu yükü artık kaldıramıyoruz.


Muhtar olarak özellikle önemsediğiniz ve gerçekleştirmek istediğiniz bir proje bulunuyor mu?


Evet bulunuyor. Mahallemizdeki insanların tamamı çok mağdur ailelerden oluştuğu için bu insanların hiç olmazsa günde bir öğün bile olsa sıcak bir çorba içebilmeleri için bir aş evi kurulmasını istiyorum. Benim muhtar olarak sonuçlandırmak istediğim en önemli proje bu diyebilirim. İnşallah bu projemizi sonuca ulaştırabiliriz.


Belediye hizmetlerinden tam olarak faydalandığınızı düşünüyor musunuz?


Belediye hizmetlerinden dört dörtlük yararlanıyoruz dersek yalan olur. Fakat bu durum yine mahallemizin çok eski ve iç içe bir yapıda olmasından kaynaklanıyor. Belediyeden bir bulvar veya park yapılmasını istediğimizde çok büyük külfetlere neden olacaktır ki bu külfet belediyemizin gücünü aşacak bir yapı arz edecektir.


Mahallenizin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz?


Kentsel dönüşüm mahallemiz açısından hayati bir önem taşımaktadır. Bu nedenle mahallemizin kentsel dönüşüm açısından birinci sırada değerlendirilerek hızlı bir şekilde çalışma başlatılması gerekmektedir. Çünkü mahallemizdeki yapılar çok eski hatta birçoğu enkaz halindedir. Olası bir depremde tam anlamıyla bir felaketle karşılaşabiliriz.


Birçok mahallede Valilik tarafından yoksul ailelere yönelik olarak yapılan kömür yardımının henüz ulaştırılmamasından kaynaklı sorunlar bulunuyor. Sizin böyle bir sorununuz bulunuyor mu?


Kömür dağıtımı noktasında diğer mahallelere göre biz daha şanslıyız. Çünkü bizim mahallemizde kömürler yaz mevsiminde dağıtıldı. Toplamda bin kişiye kömür yardımı yapıldı. Ancakbazıhak sahipleri evlerinde olmadıkları için bu yardımı alamadılar. Şuanda mahallemizde yaşayan Suriyeli ailelerin kömür sıkıntısı bulunuyor. Sizin aracılığınızla yetkililere seslenerek, Suriyeli ailelere ve kömürünü alamayan vatandaşlara bir an önce kömür yardımı yapılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Yaşadığımız mevsim şartlarını düşündüğümüzde bu insanların çok zamanlar geçirdiğini görmekteyiz. Bu nedenle acilen kömür dağıtımının yapılmasını istiyorum.



Geri Dön