Elazığ OSB'ye 230 hektar ek geldi yatırımcı sırada 30 acil yer talebi var!
Elazığ OSB, önemli bir hamle içinde. İlave 230 hektarlık alanın OSB'ye katılması onay aldı. Bu konuda işlemler bitti. OSB Başkanı Suat Öztürk, "Tahsislere başlayacağız" dedi.
OSB Başkanı Suat Öztürk, "Tahsislere başlayacağız" dedi. Yeni genişlemeden 143 parsel çıkıyor. Bazı yatmmlann iki parsel veya daha büyük alan talep etmesi halinde 100 civannda fabrika yapılabilecek. Peki bu kadar yatırım çekebilecek mi? Bu konuda umut veren gelişmeler olduğunu söyledi.
Suat Öztürk, "Acil yer isteyenler var. Şu anda projeler yapı denetiminden geçiyor. Baharda inşaata başlayacak çok sayıda proje var" dedi. Talebin bir başka göstergesi; parsel isteyen yatınmcı sayısının 30'u geçtiğini söyledi Öztürk.
Bu yeni alana gelen taleplerin bir kısmının İstanbul ve Ankara gibi metropol merkezli şirketlerden olduğunu belirten Öztürk, "Plastikçiler, dökümcüler, cam sanayiden firmalar, yapı kimyasalları ve konfeksiyoncular var. Konfeksiyoncular İstanbul'dan. Ciddi bir ilgi görüyoruz. 30 dönüm istediler. Çok katlı bina da yapabilirler. Bunlar 300 - 400 kişilik istihdam yaratabilecek önemli yatırımlar" dedi.
Yatınmcı şirketlerin adını açıklamayan Öztürk, "Bu konu kendilerinin uhdesinde. Yatınma başladıklannda açıklarlar" diye konuştu.
Banvit fabrikaları büyütüyor Mevcut OSB, 136 parselden oluşuyor. Hepsi tahsisli. Boş parsel yok. Sadece birkaç tane "sorunlu" yatınm olduğunu söyledi. OSB dışında da yatıranlar var. "Mevcutlardan bazılan yatınmlannı büyütüyor Banvit mesela. Özuğur Tavukçuluğa ait tesisleri satın aldı, yenilemeden geçirdi, kesimlere başladı. Beyaz ette en büyük işletme" diye konuştu.
Elazığ'da bilindiği gibi bir de hayvancılık ihtisas OSB'si var. 3 tesis faaliyetteydi. Öztürk, yeni iki tesis kurulduğunu söyledi. Yeni kurulanlar da beyaz ve kırmızı et ve ürünleri konusunda.
Tunceli OSB'de 8 fabrika inşaatı Elazığ'ın komşusu Tunceli'de işler Elazığ kadar parlak değil. Yine de bazı gelişmeler var. Tunceli OSB 106 hektarlık bir alan. Toplamda 43 parsel var. Bunlann hepsi tahsisli. Ancak sadece 8'inde inşaat var. Bu projelerin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi yetkililer."Diğerleri de Mayıs 2014'e kadar projelerini geçirmek ve başlamak zorunda" dediler.
Üretime geçme hazırlığındaki 8 fabrika küçük yatıranlar. Birisi süt ve süt ürünleri sektöründe, birisi bal paketleme, biri soğuk hava depoculuğu, bir diğeri hazır yemek üzerine. Dikkat çekici olan PVC sektörü. 8 yatıranın 4 u bu konuda.
Tunceli yatınm açığı olan bir il. Bu sekiz yatınmın muhakkak katkısı olacak ancak çok daha büyük yatıranlara ihtiyaç olduğu da açık. Yetkililer, "Mevcut yatıranlar küçük. Bunlann bazılan Tanm Bakanlığı hibe programından yararlanıyor. En az 10 işçi çalıştırma zorunluluğu var ancak yatınm güçleri dikkate alındığında bazılannın bunu bile gerçekleştirmeleri kolay değil" dedi.
Dünya/İbrahim Ekinci