22 / 12 / 2024

Elazığ'da depremzedeler için yapılan konutların bedelleri yüksek!

Elazığ'da depremzedeler için yapılan konutların bedelleri yüksek!

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde evleri ağır hasarlanan depremzedeler için yapılan konutların bedellerinin yüksek olduğunu, vatandaşların bu bedelleri karşılayamayacağını söyledi...



Cumhuriyet Hakl Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'da 24 Ocak'ta yaşanan 6.8 şiddetindeki deprem kadar, deprem sonrası alınan kararların yıkıcı etkisinin daha fazla olduğuna dikkat çekerek, alınan kararların Elazığ halkının mağduriyetinin artmasına sebep olduğunu söyledi.

Günışığı Gazetesi'nde yer alan habere göre; Elazığ'da yaşanan 37 vatandaşın yaşamını yitirdiği ve binlerce binanın yıkıldığı deprem sonrası vatandaşların mağduriyetinin giderilmediği gibi halka gerekli bilgilerin verilmediğini belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol,  TOKİ  konut bedellerinin yüksek olması, kira ve eşya bedellerinin ödemelerinin aksaması, hasar tespit raporlarının bilimsel verilerden uzak, aynı site içerisinde emsal binalara ilişkin ve birbirini tekzip eden hasar tespit raporlarının, gerçek depremin oluşturduğu yıkım ve hasardan daha çok yıkım gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, mağduriyetlerin giderilmesi duyarsız davranıldığını ileri sürdü.

24 Ocak akşamı itibariyle bütün siyasi partilerin ve Genel Başkanların, Bakanların, Sivil Toplum Kuruluşlarının, parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerin, kamu kuruluşlarımız ile 81 şehirde yaşayan 82 milyon vatandaşımızın yüreği ve desteğinin Elazığ’da olduğunu, vatandaşların acılarının sarılması için devlet ve milletin el ele gönül gönüle vererek acılarınısarmak ve azaltmak için tek yürek olduğuna vurgu yapan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, şöyle konuştu:

“Deprem anında devletimizle milletimizin büyük bir kenetlenme ile ortaya koyduğu olağanüstü gayret ve çalışmalardan sonra, mağduriyetlerin giderilmesi ve yaraların sarılması amacıyla ilgili bakanlıklar tarafından alınan kararlar ve yapılan uygulamalar, Elazığ halkının mağduriyetinin gidermediği gibi yeni problemeler üretti.”

Abdullahpaşa Mahallesi’nde 6 kat olarak projelendirilip ihalesi yapılan iki etap konutların hala başlamadığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu ihaleleri durdurarak Elazığ Belediyesi tarafından geçtiğimiz gün onaylanan fakat askı süresinde olduğu için itiraz sonrası kesinlik kazanacak yeni imar planının bu mahalle için yapılan itirazları görüştükten ve kat artırımı ile birlikte onaylandıktan sonra yapılacak güncel ihalelerden sonra başlatılmasının şehir için hayati önem arz ettiğini vurgulayan Erol, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile acilen görüşülmesi gerektiğine dikkat çekti.

BEDELLER YÜKSEK

Köylerde yapılacak evlerin bedellerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Erol, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un depremde evi yıkılan vatandaşa 120 bin faizsiz kredi vereceğini söylemesine rağmen bu konuda da hala bir kesinlik oluşmadığını belirtti.

ÖNERİLER

Depremden sonra oluşan mağduriyetlerin kısa sürede çözülmesi amacıyla ilgililere tavsiyeler sunan CHP Milletvekili Erol, açıklamasında, şu önerileri sundu:

“Şehrin tümünde yeniden hasar tespitleri yapılmalıdır. Belediye İmar revizyonunu ranta dayalı değil,  TOKİ vesayetinde de kurtarılarak şehrin ihtiyaçlarına vatandaşın mal ve mülkiyet hakkına göre yapmalıdır. Köylerde evler TOKİ tarafından değil Bakanlık tarafından verilecek tip proje olarak bizzat vatandaş tarafından yapılmalıdır. Sivrice’de alının kentsel dönüşüm kararından sonra vatandaşın “hasarsız” evlerinin yerine yapılacak yeni evler, vatandaşın kendisinin kuracağı ve hesap verilebilirlik ve denetlenebilir özelliği olan “yapı kooperatifleri” marifetiyle yapılmalıdır. Mevcut evleri kamulaştırırken, evin konumu, yaşı ve yapı özelliklerine göre gerçekçi değerler üzerinden bedel tespiti yapılmalı,  Sivrice imarı,  yerleşim planı turizm beldesi olarak planlanmalıdır. İmar revizyonları müteahhitlerin Belediye başkanı deprem sonrası Elazığ’ın yeniden yapılanması ve planlamasıyla ilgili inisiyatif alamadığı gibi belediye yetkisinde imar değişiklikleri rant kültürüne hizmet etmektedir. Elazığ Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Fırat Üniversite’nin ve özellikle Abdullahpaşa Mahallesinde  yapılacak anket çalışmalarıyla vatandaşın görüşleri de alınarak yapılmalıdır. Dönüştürülmesi gereken yapılar için devletimizin kredi desteği olmalıdır. Bu destek verilmediği sürece merkezi mahallelerde yıkılan ya da yıkılması gereken yorgun binalar hemşerilerimizin can ve mal güvenliğini tehdit edecektir”

Elazığ ve Malatya'da 23 bin 734 konut inşa edilecek!


Geri Dön