30 / 04 / 2024

Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi'nin inşaatı 2017'de başlayacak!

Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi'nin inşaatı 2017'de başlayacak!

KASKİ, Elbistan Atık Su Arıtma Tesisinin yapımı amacıyla düğmeye bastı. 2017 yılında inşaatına başlanacağı ve 2020 tarihinde ise hizmete açılacağı belirtilen tesisin 2047 yılına kadar hizmet vereceği açıklandı.



Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ), Elbistan Atık Su Arıtma Tesisinin yapımı amacıyla düğmeye bastı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlayan, Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi projesi ile ilgili olarak, 2 Ağustos 2016 tarihinde, İdari Değerlendirme Kurulu (İDK) Toplantısı gerçekleştirilecek.


Elbistan’ın evsel ve endüstriyel atıklarının arıtılarak Ceyhan Nehri’ne deşarjı veya tarımsal sulamada kullanılması amacıyla projesi hazırlanan Elbistan Atık Su Arıtma Tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlarken, tesisin proje bedelinin 50 milyon TL olduğu belirtildi.


Avrupa Birliği Katılım Öncesi Hibe Destek Programı kapsamında, ilk önce Kahramanmaraş İl Özel İdaresi ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği tarafından çalışmaları yürütülen, daha sonra ise büyükşehir yasası ile birlikte, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne devredilen atık su arıtma tesisi için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED raporu yayınlanan atık su arıtma tesisinin 2017 yılında inşaatına başlanacağı ve 2020 tarihinde ise hizmete açılacağı belirtilirken, tesisin 2047 yılına kadar hizmet vereceği açıklandı.


Projenin ÇED raporunda, şu bilgilere yer veriliyor:

“Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı(IPA) altında eş finansmanı sağlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye’de 21 adet Belediye için ‘Entegre Su Projeleri’ hazırlanmasına karar verilmiştir. Söz konusu projenin ilk sahibi Bakanlar Kurulunun 2005/9705 sayılı ‘Bazı Mahalli İdare Birliklerinin Kurulmasına İzin Verilmesi Hakkında Kararı’ ile 09.12.2005 tarih ve 26018 sayılı Resmi Gazetede yayımlanıp resmi olarak tüzel kişilik kazanan, ‘Kahramanmaraş İl Merkezi Kahramanmaraş İl Özel İdaresi ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği’ydi. Ancak daha sonra proje 06.12.2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, ‘On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile büyükşehir belediyesi olan ve Bakanlar Kurulu’nun 13.03.2014 tarih ve 2014/6072 sayılı kararnamesi gereği bünyesinde ‘Su ve Kanalizasyon İdaresi’ kurulan ‘Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiştir. Dolayısıyla projenin nihai sahibi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ‘Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü’ olmuştur.”


Proje kapsamında yapılması planlanan atık su arıtma tesisi ile Elbistan İlçesi, Karaelbistan, Söğütlü, Çiçek, Demircilik ve Taşburun yerleşim alanlarında oluşan atık suların da arıtılıp, mevzuatlarda belirtilen sınır değerleri sağlayarak zararsız hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda KASKİ tarafından, Karaelbistan Mahallesi, Çayır mevkiinde bulunan 1113 nolu parsel üzerindeki 92 bin 500 metrekarelik alanda,

atık su arıtma tesisi kurulması ve işletilmesi planlanıyor.


Elbistan'ın Sesi


Geri Dön