28 / 04 / 2024

Kahramanmaraş Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi'nin ÇED süreci tamamlandı!

Kahramanmaraş Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi'nin ÇED süreci tamamlandı!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından yapılacak olan, Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi için başlatılan ÇED süreci tamamlandı.




Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) tarafından yapılacak olan, Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlandı. Atık Su Arıtma Tesisi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, 2 Ağustos 2016 günü toplanan, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunurken, nihai olarak kabul edildi.


Elbistan’ın evsel ve endüstriyel atıklarının arıtılarak Ceyhan Nehri’ne deşarjı veya tarımsal sulamada kullanılması amacıyla projesi hazırlanan Elbistan Atık Su Arıtma Tesisinin proje bedeli ise 50 milyon TL olarak belirlendi. Karaelbistan Mahallesi’nde, ilçenin tüm atık sularının Ceyhan Nehri’ne deşarj edildiği alanda yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi Projesi, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Hibe Destek Programı kapsamında, ilk önce Kahramanmaraş İl Özel İdaresi ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği tarafından hazırlanırken, daha sonra ise büyükşehir yasası ile birlikte, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne devredildi.


2017 yılında inşaatına başlanacağı belirtilen tesis, 3 yıllık inşaat sürecinin ardından 2020 tarihinde tamamlanarak, 2047 yılına kadar hizmet verecek. Elbistan Atık Su Arıtma Tesisinin nihai ÇED raporu ile ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ise şöyle: “Kahramanmaraş ili Elbistan, ilçesinde Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması

planlanan Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on (10) gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki

Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”




Altunok: Ceyhan tertemiz akacak


Elbistan’da yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili olarak, görüşlerini belirten, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Mustafa Altunok, yaptığı açıklamada, şunları söylemişti: “Elbistan Atık Su Arıtma Tesisi projesi var. Bu Elbistan için çok önemli bir proje. Daha doğrusu biz aslında bu proje ile birlikte Ceyhan Nehri’ni baştan temizleyeceğiz. Elbistan, beraberinde Göksun’un atık su arıtma tesisi, biz İller Bankası ile görüşmeler yapıyoruz. Elbistan projesinin bedeli yaklaşık 30 milyon Avro, beraberinde başka projelerde yer alıyor.”


Proje kapsamında yapılması planlanan atık su arıtma tesisi ile Elbistan İlçesi, Karaelbistan, Söğütlü, Çiçek, Demircilik ve Taşburun yerleşim alanlarında oluşan atık suların da arıtılıp, mevzuatlarda belirtilen sınır değerleri sağlayarak zararsız hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda KASKİ tarafından, Karaelbistan Mahallesi, Çayır mevkiinde bulunan 1113 nolu parsel üzerindeki 92 bin 500 metrekarelik alanda,

Atık Su Arıtma Tesisi kurulması ve işletilmesi planlanıyor.




Elbistanın Sesi


Geri Dön