06 / 09 / 2024

Elektriğe gelen zam, yeni zamları da getirecek mi?

Elektriğe gelen zam, yeni zamları da getirecek mi?

Vatan Gazetesi Yazarı Aydın Ayaydın, bugünkü köşesinde elektriğe gelen zammı kaleme aldı



Zam yağmuru üşütmeye başladı

İşsizlik artışından sonra bu kez zam yağmuru ekonomi semalarında kendisini göstermeye başladı. Global kriz, durgunluk, küçülmeden sonra acaba ortalık düzeliyor mu diye düşünürken, işini kaybedenlerin sayısı hızla artmaya başladı. Bence önümüzdeki yılların en büyük sorunu işsizler ordusunun durumu. Kolay değil, hem işlerini kaybettiler, hem de borç batağındalar. Bu işsizlerin evinde ne pişecek, kredi kartı ve diğer borçlarını nasıl ödeyecekler? Büyük bir kitle haline gelen işsizlerin ruh hali de içler acısı. İşsizlikle birlikte dağılan yuvalar hızla çoğalıyor. Hastane kuyruklarında bekleyen psikolojik hasta sayısı ise gün geçtikçe artıyor.

***

Kışa girmeye hazırlandığımız şu sıralarda Allah fakir fukaranın yardımcısı olsun diye düşünürken ilk zam haberi elektrikle patladı. Fabrikaları tüttüren, evleri aydınlatan ve ısıtan elektriğin fiyatı için EPDK'dan kötü haber geldi. Kötü haber tez ulaştı haber ajanslarına. Elektriğin toptan satış fiyatına yüzde 21.8 oranında zam geldi. Bu zammın tüketiciye yüzde 10 düzeyinde yansıması bekleniyor. Öte yandan zaten mali sıkıntı içinde ayakta kalmaya çalışan fabrika ve imalathaneler, artan elektrik maliyeti karşısında daralan üretimi daha da kısacak, sonuçta mevcut işsizler ordusuna katılım hızla devam edecek.

***

Elektriğe gelen zam, peşinden yeni zamları da getireceği için bu kış çok zor geçecek. Üretici, maliyeti satış fiyatına yansıtmak zorunda. Zaten daralan talep daha da daralacak. Tüketicinin bütçesi bu zamlardan olumsuz etkilenecek. Öte yandan hızla artan bütçe açığını kapamak için de hükümetin başvuracağı ilk çare kuşkusuz petrol ürünleri ile tütün ve alkollü içkilere zamdır. İkinci adımın bu olacağı neredeyse kesin.

Piyasalarda zaten iş yok. Bu gelen zamlarla siftahsız kepenk kapatan özellikle küçük esnaf ne yapacak? Altından kalkmakta zorlandıkları astronomik kiraları mı ödeyecek, yoksa dükkânına mal mı sokacak? Belli ki tüketicinin yanında esnaf da iflas bayrağı çekecek. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Vatan/Aydın Ayaydın


Geri Dön