23 / 11 / 2024
fuzul

Elektrik - elektronik ihracatı geçen yıl 12 milyar 63 milyon dolar oldu!

Elektrik - elektronik ihracatı geçen yıl 12 milyar 63 milyon dolar oldu!

Elektrik - elektronik ihracatı geçen yıl 12 milyar 63 milyon dolar oldu. Bir önceki yıl 12 milyar 115 milyon dolardı. Ciddi bir düşüş yok ancak, asıl sorun artış olmaması...





Elektrik - elektronik ihracatı geçen yıl 12 milyar 63 milyon dolar oldu. Bir önceki yıl 12 milyar 115 milyon dolardı. Ciddi bir düşüş yok ancak, asıl sorun artış olmaması tabi... Bir önemli detay daha var. Beyaz eşya, tüketici elektroniği, kablolar ve üretim dağıtım ekipmanları olarak dört grup içinde aslında ihracatı düşen tek grup ağırlığını TV’lerin oluşturduğu tüketici elektroniği... Acaba, Avrupa’da büyük başarılar kazanan Türk malı TV’ler pazar payı mı kaybediyor? Yüzde 13.8 gerilemiş ihracat! Böyle olmadığını anlattı Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu... Elektronik sektörünün ihracatı çok artırdığı pazarların başında Türkmenistan geliyor. 2013’te ihracat yüzde 65.4 artmış. Ebiçlioğlu, “Bu ülkenin önemli projeleri var. Kablo ve diğer ekipman satışları artışı sağladı” dedi.


Suudi Arabistan pazarında yüzde 76.5 artış olmuş. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya gibi Avrupa pazarlarında yüzde 3’le 13 arası düşüşler gerçekleşmiş. Fatih Kemal Ebiçlioğlu bunu nasıl açıklıyor? “Beyaz eşya ihracatında, kablolarda, elektrik elektronik üretim ve dağıtım ekipmanları ihracatında artış var. Düşen tek ürün grubu ağırlığını TV’lerin oluşturduğu tüketici elektroniği grubu. Bu düşüşün nedeni de pazar kaybı değil. Çift yıllarda aktiviteler oluyor. 2012 öyleydi. Avrupa Futbol Şampiyonası ve Olimpiyatlar vardı. İkincisi, Almanya’da regülasyonların değişmesi de pazarı büyütmüştü. 2013’te büyük spor aktiviteleri yoktu. 2012 baz etkisi yaratınca düşüş oldu gibi gözüküyor. Bu yıl iyi olur.” 


Şirketler teknoloji trendlerine ayak uyduruyor 


TV ihracatında 2013’teki daralmanın teknolojide geri kalmayla bir ilişkisi olmadığını belirten Ebiçlioğlu, “TV’de trendler var. 2000’li yıllarda tüplüydü. LCD’ye geçiş oldu. Bu süreç bitti, LED çıktı. Şimdi OLED’i konuşuyoruz. Bizim şirketler bu gelişmeyi izliyorlar. Türkiye bu konuda da bir üretim üssü sayılabilir. Büyük potansiyele sahip” diye konuştu. 


Beyaz eşyada büyük yabancı üreticilerin yatırıma devam ettiğini belirten Ebiçlioğlu, ihracatı artırmak için aktif heyet programları düzenlediklerini anlattı. TET’in yurtdışı pazarlama takımları ile takımların hedef pazarları kablo sektöründe ABD; yazılımda ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda, Pakistan, Malezya, Azerbaycan, Kazakistan, Irak, Suudi Arabistan, Katar; ikincil hedef ülkeler ise; Beyaz Rusya, Ukrayna, İran, Arnavutluk ve Rusya. Beyaz eşya yan sanayide Brezilya, Meksika, ABD, Rusya; ikincil hedef ülkeler Hindistan, K. Afrika ve Ortadoğu. Bu yıl içinde trafo, jeneratör ve aydınlatma cihazlarında da yurtdışı pazarlama takımları hayata geçirilecek. “İran pazarında potansiyel büyük. Suriye, Mısır ve Libya pazar olmaktan çıktı, problemler var, faydalanamıyoruz. Avrupa stabil durumuyla hala çok önemli. Coğrafyamız iyi ama riskleri de yüksek” dedi. 


İtalya’yı 4 yıl önce geçtik 


Türkiye beyaz eşyada Avrupa’nın en büyük üretim üssü. İtalya’yı 4 - 5 yıl önce geçti. Avrupa beyaz eşyada dünyanın en büyük pazarı olduğu için bu pazarda en büyük olmak önemli. Bu sektörde trend büyüme yönünde. Yan sanayi de güçlendi. Artık global oyunculara üretim yapıyor. Tüketici elektroniğinde de Türkiye’nin üretim üssü olduğu söylenebilir. Sektörün şubat ihracatı 953 milyon dolar oldu. Geçen yıl aynı aya göre yüzde 10.3 artış gerçekleşti. TET Başkanı Ebiçlioğlu, “Gelişmeleri takip ediyoruz. 14 milyar dolarlık yıl sonu hedefl erine kilitlendik. Dinamikleri göz önüne aldığımızda, hedefimizi destekleyecek olumlu gelişmeler söz konusu” şeklinde konuştu. 


Hizmetler TET’te izleniyor 


Hizmet ihracatı şimdilik TET içinde izleniyor. Bu sektörün izlenmesi konusunda metodoloji üzerinde çalıştıklarını belirten Ebiçlioğlu, “Hizmet bünyemize katıldı. Birliği yoktu, takibi zordu. Yazılımı evden geliştirip gönderiyor. Hizmet derken kapsam geniş. THY’nin yabancı taşımaları, yabancı öğrenciler, sağlık hizmetleri, uluslararası nakliye, turizm, dış müteahhitlik. 2014 başında birlik düzenlemesi yapıldı. Yazılım ihracatı 1 milyar dolar civarındadır. Bu konuda deneyim kazandığımız için hizmetler şimdi bizim birlik içinde" diye konuştu.



Dünya


Geri Dön