27 / 11 / 2024

Elektrik faturası gecikme zammı ne kadar?

Elektrik faturası gecikme zammı ne kadar?

Kullanıcı adına düzenlenen elektrik faturasında belirtilen son ödeme tarihine kadar fatura bedelinin yatırılması gerekiyor. Aksi halde elektrik gecikme zammı uygulanıyor. Peki, elektrik faturası gecikme zammı ne kadar?




Elektrik faturası gecikme zammı ne kadar?

Elektrik Tarifeleri Yönetmeliğine göre elektrik sözleşmesinin kullanıcı adına olması zorunlu oluyor. Kullanıcı adına düzenlenen elektrik faturasında belirtilen son ödeme tarihine kadar fatura bedelinin yatırılması gerekiyor. 


Okunan sayaç değerine göre düzenlenen fatura bedeli, fatura veya ödeme bildirimi üzerinde belirtilen süre içerisinde Elektrik Şirketinin tahsilat vezneleri, yetkili banka şubeleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebiliyor.


Elektrik faturası ödemelerinde gecikmenin yaşanması durumunda, gecikme zammı da kesiliyor. Peki, elektrik gecikme zammı nasıl uygulanır? Elektrik faturası gecikme zammı ne kadar?


Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin resmi web sayfasında (tedas.gov.tr) yer alan bilgilere göre elektrik faturası gecikme zammı günlük olarak hesaplanıyor. 


Son ödeme tarihinden itibaren geçen gün sayısına (gecikme faiz oranı/30) ve ait olduğu dönemin faiz oranına göre hesaplanıyor.

Sayacın yanlış okunması..

Sayacın üzerindeki endeksi alarak bağlı olunan işletmeye başvurulması veya okunmadığının ilgili işletmeye telefon ederek bildirilmesi yeter oluyor.

Sayacın sökülmesi..

10 yıllık damga süresini dolduran sayaçlarda 21 Ocak 1989 tarih ve 20056 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3516 sayılı Ölçü ve Ayar Kanununun 9. maddesi ve bu maddenin uygulama usul ve esaslarını belirleyen ve yine 24 Temmuz tarih 22000 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ölçü ve Ölçü Aletleri yönetmeliğinin 93 maddesi “b” bendi hükümleri doğrultusunda periyodik değişimler yapılabiliyor.



Kaçak elektrik şikayeti nereye yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön