26 / 11 / 2024

Elektrik fiyatı önce yükselecek, sonra düşecek!

Elektrik fiyatı önce yükselecek, sonra düşecek!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ( EPDK ) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik dağıtım şirketlerinin 2014 yılı sonuna kadar call center ve de bilişim yatırımlarını tamamlayacaklarını duyurdu...




Türkiye’de 35 milyon abonenin ortalama aylık 35 lira civarında elektrik faturası ödediğini aktaran Köktaş, iletişime ödenen faturanın daha fazla olduğunu kaydetti. “Durduk yerde hiç konuşmadan ödediğimiz paraları tartışmıyoruz.” diyen EPDK Başkanı Köktaş, “Elektrik faturasına ödenen rakam iletişim bedellerinin dörtte biri. Hiç konuşmadığınız telefonun parasını ödüyorsunuz, onu sorgulamıyorsunuz. Her türlü konfor ve medeni yaşamı sağlayan elektriğe ödenen 35-40 TL. Bizim talihsizliğimiz bu algı yönetimini yapamıyoruz.” dedi.


ELDER toplantısı sonrası gazetecilerle sohbet eden EPDK Başkanı Köktaş, kayıp kaçağa yönelik tedbirlerin önemli ölçüde belli bir takvime kadar yapılacağını belirterek yüzde 70’in üzerine çıkan Dicle Bölgesi’ndeki kayıp kaçağın yüksekliğine dikkat çekti. Dünyanın hiçbir yerinde dağıtım özelleştirmesinin hemen sonrasında tarifelere olumlu yansıma olmadığına dikkat çeken Köktaş, “Önce maliyet bazlı sisteme dönüldüğü için yükseltme etkisi olur, sonrasında orta ve uzun vadede sistem üzerinde düşürücü etkisi yapar.” ifadelerini kullandı.


Elektrik dağıtım özelleştirmeleri tamamlanırken, firmaları kayıp kaçak korkusu sardı. Elektrikte kayıp-kaçak hedeflerini tutturamayan şirketlerin cebi yanacak. Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Arslan, şirketlerin kayıp kaçak oranlarını indirmesi gerektiğini belirterek hedefi tutturamayanın cebinin yanacağını söyledi. Türkiye genelinde her bir puanlık kayıp kaçak hedefinin maliyeti 150 milyon lirayı buluyor. Türkiye’de dağıtım şirketleri arasında asıl kazancın rekabetçi fiyat olduğunu ifade eden Arslan, Türkiye’deki şebeke sisteminin 30 yıllık olduğunu belirterek yenilenmesi gerektiğini aktardı. Arslan, “Bunlar yenilenmezse şikayetler artacak. Yenilenirse şikayetler azalacak.” dedi.


1 MİLYAR TL VERGİ ÖDEYECEKLER


Kayseri’de ELDER üyelerinin katıldığı toplantıda soruları yanıtlayan Arslan, elektrik dağıtım şirketlerinin acayip para kazandığına yönelik değerlendirmelere katılmadığını söyledi. Arslan, “Dağıtım sistemindeki getiriler, sadece özelleştirmeden milyarlarca dolar alındı. Önceden ödedikleri vergiye bakın, 2014 yılında ödeyecekleri vergiye bakın. 1 milyar TL’den az olmayacaktır. Hepsi kendi şehirlerinde vergi rekortmeni. Kazandığımızı doğrudan yatırıma yatırarak sürekli kredi kullanan şirketler durumundayız.” diye konuştu.


11 senedir yapılamayan hatlar olduğunu ifade eden Arslan, “Bir ilçede ufak bir sorunda problem yaşanıyor. Kamulaştırma çalışmaları yıllarca sürüyor. Bizim ormandan geçmek için harcadığımız zaman tüm dağıtım şirketlerini bıktırmış durumda. Bu tür durumların önünün açılması gerekiyor ki yatırımlar hızlansın.” dedi.


ELDER Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Keklik elektrik dağıtım özelleştirmelerinde 13 milyar dolarlık gelir elde edildiğini ifade ederken, TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni kaçak elektriğin azaltılmasına dikkat çekerek “Dicle’nin 22 milyar kWh tüketimini 7-8 milyar kWh’ye düşürdüğümüzde aradaki fark kadar tüketim azalır. Bir dağıtım bölgesinin komple tüketimi kadar kayıp ve kaçak olabiliyor. Hoyratça kullanımı ve israfı önlemek lazım. Türkiye’nin cari açığını kapatmak için bu önemli.” değerlendirmesinde bulundu. ELDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı da yaptığı “Dağıtımlardan tahsilatın yüzde 100 olması öngörülüyor. Bunu dağıtım şirketleri şimdiye kadar yaptı, bundan sonra da yaparlar.” dedi.


Zaman


Geri Dön