28 / 04 / 2024

Elektrikli araç 100 km'de ne kadar yakıyor? Hangi istasyonlar daha avantajlı?

Elektrikli araç 100 km'de ne kadar yakıyor? Hangi istasyonlar daha avantajlı?

Elektrikli, dizel, benzinli hangi araç ne kadar yakıyor? Elektrikli araç 100 km'de ne kadar yakıyor? İstasyonların tarifeleri nasıl? Evde şarj daha mı ucuz? İşte elektrikli araçlarla ilgili merak edilen maliyet hesabının detayları...



Posta Gazetesi Yazarı Bilal Emin Turan, yerli otomobil TOGG'un gelişiyle hareketlenecek elektrikli otomobil pazarıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Otomobil satın alma kararı verilmeden önce en fazla araştırılan ve tartışılan konunun elektrikli, dizel, benzinli hangisi olursa olsun ne kadar yakıt tüketeceği olduğunun altını çizen Turan, 'elektrikili araçlar ne kadar ekonomik?' sorusuna yanıt verdi.

Enerjinin yüzde 90'ı harekete dönüşüyor

Elektrikli araçların, benzinli ve dizel araçlardan daha verimli olduğunu ve kullandığı enerjinin yüzde 90’ını harekete dönüştürdüğünü belirten Turan, bu oranın benzin ve motorin tüketen araçlarda yüzde 25-30’larda kaldığını ifade etti. Klasik otomobillerde enerjinin çoğunun aktarma organlarındaki sürtünme ve kayıplarla boşa gittiğini dile getiren Turan, otomobillerin şehir içinde 100 km’de ortalama 7.5-9 litre arası benzin (güncel fiyatlarla 155-186 lira), 6-7 litre arası da motorin (güncel fiyatlarla 158-185 lira) tükettiğini ifade ederek evde şarj edilen elektrikli araçların ise aynı mesafeyi 17.5 kWh tüketimle yani 30-50 liraya kat ettiklerini yani beşte birlik bir avantaj söz konusu olduğunu belirtti.


Geri Dön