Sektörel

Elinde tapusu olanlar için flaş karar: Artık bu şekilde yapılacak!

Pek çok ebeveyn, çocukları ile olan farklı ilişkilerini miras kararlarına da yansıtıyor ve mülklerini evlatları arasında farklı oranlarda paylaştırıyor. Mirasları çocukları arasında eşit dağıtmayan anne ve babalar için flaş bir karar geldi. İşte o karar...

Türkiye'de mahkemelerde görülen davaların önemli bir kısmını miras tartışmaları meydana getiriyor. Miras paylaşımı, çoğu zaman birincil derece akrabalar arasında büyük tartışmaların meydana gelmesine neden olabiliyor.

Ayrıca, miras durumu ebeveynlerin evlatları arasında mülk dağıtımını farklı yüzdelerle yapması durumunda büyük bir çıkmaz da yaşanabilyor. 

Bu konu ile ilgili olarak son senelerde yapılan değişikliklerle beraber miras hukukunda yeni uygulamalara gidilirken, gayrimenkullerini  çocukları arasında eşit pay etmeyen anne ve babalar için de dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. 

Halk TV'de yer alan habere göre; özellikle ebeveynlerin yaşlılık aşamasında çocukları ile kurdukları farklı ilişkiler, miras davranışlarını etkileyen etkenlerden oluyor. Yaşlılık aşamasında anne ya da babasının bakımını üstlenen evlatlar, mirastan en yüksek payın sahibi olurken, diğer kardeşler bu duruma itirazda bulunabiliyor. 

Türk Medeni Kanunu'na göre, ebeveynlerin kendilerine ait olan mülklerin tapusunu, istedikleri evlatlarına devredebilme hakkına sahip durumda. Bu sebeple bir anne ya da babanın, evlatlarının arasında eşit olmayacak şekilde pay dağılımı yapmasında kanuni bir engel bulunmuyor. 

Fakat, söz konusu mülkleri miras bırakan anne ya da babanın vefatının ardından durum değişiyor. Bu tür miras davalarında zamanaşımı olmaması sebebiyle, söz konusu devir işleminin üzerinden 50 sene bile geçse, anne ya da babanın vefatı halinde miras, yeniden tüm kardeşler arasında eşit bölüşülmek zorunda.

Bu sebeple söz konusu uygulamadan kaçmak için bazı evlatlar, anne ya da babaları yaşıyorken üzerlerine aldıkları gayrimenkulleri satabiliyor. Bu şekilde bir durumda da vefatın ardından mahkeme, satıştan elde edilen gelirden kardeşlere herhangi bir pay verilmesini öngörmüyor. 

Kardeşlerden biri, baba ya da anneyi ikna ederek gayrimenkulleri kendi üzerine geçirse dahi, mülkleri devir eden kişinin vefat etmesi durumunda kardeşler dava açarak kendi paylarını geri alma hakkının sahibi. 

Devir işleminin üzerinden 50 sene dahi geçse de bu tür davalara zamanaşımı uygulanmaması nedeniyle haksızlığa uğradığını düşünen evlat, asliye hukuk mahkemelerine başvuru yaparak miras hakkını geri alabiliyor. 

Kiracılar aman dikkat! Ev sahibinin eve ihtiyacım var demesi tahliye için yeterli mi?

Migros'ta yüzde 50'lik dev indirim fırsatı: 2'li Yumoş sıvı deterjan 239, 3'lü Domestos 115 TL! 

Dünyanın en pahalı evi Chateau d'Armainvilliers 425 milyon Euro'ya satışa çıktı!

Ünlü ekonomist 'Ev sahibini düşman gören anlayış değişmeden, Türkiye'den konut almayın' dedi!