30 / 04 / 2024

Elon musk'a milyar dolarlık dava! Bu sefer büyük zarara uğrayabilir 

Elon musk'a milyar dolarlık dava! Bu sefer büyük zarara uğrayabilir 

Ünlü iş insanı Elon Musk, Dogecoin üstünden ponzi uygulamakla suçlanıyor. Dünyanın en varlıklı ikinci kişisi olan Twitter CEO'su, 193 milyar dolarlık bir mal varlığına sahip.  ABD'deki son dava, Musk'a 258 milyar dolarlık bir zarara yol açabilir.



Davacılar , Musk ve şirketlerinin, Dogecoin'in değerini iki yıl boyunca kasıtlı olarak %36.000 artırdığını ve yatırımcılarının pahasına milyarlarca dolar kâr elde ettiğini iddia ediyorlar . Dogecoin, kripto balonunun zirvesinde öne çıkan bir mem para birimi olarak kabul edildi, örneğin Musk'ın Tesla tarafından kabul edileceğini iddia etmesinden sonra değeri %18 artan Musk'ın bir dereceye kadar etkilediği bir para birimi. Forbes dün, Musk'ın ekibinin ret talebini sunmasının ardından kripto para biriminin değerinin %10 arttığını bildirdi.

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

Ponzi Oyunu ya da Ponzi Düzeni (İngilizce: Ponzi Scheme), yüksek kâr sağlayan bir imalat varmış gibi göstererek yatırım yapanları sisteme dahil etmeyi amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonrasında katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yolodur. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim vesilesi ile yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu vesile ile sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi oyununa dahiliyetler son bulduğu zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme olmaz, sistem çöker ve ponzi oyunu sonlanır.

 Elon musk a milyar dolarlık dava! Bu sefer büyük zarara uğrayabilir 

Dün Twitter logosunu Dogecoin logosu yerine koymasının akabinden Kripto para yatırımcıları aracılığı ile büyük bir tepki ile karşılaşan Elon Musk, bu günden itibaren kripto para dolandırıcılığı yapmakla suçlanıyor.  SpaceX ve Twitter CEO'su Elon Musk, kripto para yatırımcıları vesilesi ile tepki çekiyor. Dogecoin ücretini manipüle ile suçlanan Musk, şantaj iddiasıyla hakkında dava açıldı. Mahkeme dosyasında, Musk'ın Dogecoin'in ücretini iki enede yüzde 36 bin yükselttiğini ve akabinden "ponzi" çökmesine sebep olduğu belirtiliyor.

Elon musk'a milyar dolarlık dava! Bu sefer büyük zarara uğrayabilir


Geri Dön