19 / 05 / 2024

Emekli ikramiyelerinde bu tarih ve saate dikkat! Erken davranan ikramiyeyi kapacak!

Emekli ikramiyelerinde bu tarih ve saate dikkat! Erken davranan ikramiyeyi kapacak!

Emekli vatandaşlar dini bayramlarda toplamda 6 bin Türk Lirası ikramiye alıyor. Pek çok kişinin yüzünü güldüren söz konusu bu ikramiyeyi almak için maaş hesabının başlaması lazım. İşte o tarihleri kaçırmadan emekli ikramiyesi almanın formülü...



Emekli vatandaşlar bu sene toplamda 6 bin Türk Lirası bayram ikramiyesi alacak. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara söz konusu ikramiyeyi almaya hak kazanmak için emeklilik başvurusunun yapılmış olması gerekli.

BAYRAM İKRAMİYESİ TOPLAM 6 BİN LİRA ÖDENECEK

Emeklilere ve SGK'dan maaş alan diğer hak sahiplerine her dini bayramda olduğu gibi bu dini bayramda da ikramiye ödenecek. 1.000 Türk Lirası ile başlayan ikramiye önce 1.100 liraya ardından 2 bin liraya yükseltildi. Bu sene yapılan yüzde 50 artış ile de ikramiye artık 3 bin Türk Lirası şeklinde ödeniyor.

Böylelikle Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere toplamda 6 bin Türk Lirası ikramiye veriliyor. Ayrıca geçen sene Cumhuriyetin yüzüncü yılı nedeniyle ek olarak her emekliye 5'er bin Türk Lirası da bir kereye mahsus ikramiye ödemesi yapılmıştı.

Emekli ikramiyelerinde bu tarih ve saate dikkat! Erken davranan ikramiyeyi kapacak!

KİMLER İKRAMİYE ALIYOR?

Sabah'tan Faruk Erdem imzalı habere göre emekli ikramiyesi alabilmenin ön şartı SGK'dan maaş alıyor olmak. Yani kendi emekli maaşını alanlarla beraber yaşamını yitiren  sigortalının yakınları da ölüm maaşı alıyorlarsa ikramiye almaya hak kazanılmış oluyor.

Burada almış oldukları ölüm maaşının oranı kadar ikramiye ödeniyor. Yine aynı biçimde iş göremezlik ödeneği alanlar da ödeneğin oranı nispetinde ikramiye alıyor. Görüldüğü gibi maaşı hak etmiş olmak ikramiye için yeterli neden.

Buna göre yeni emekli olacak vatandaşlar açısından da maaşı hak etmiş olmak yeterli oluyor. Yani verilen detaylara göre maaşın ödenip ödenmediğine değil, hesaplamanın başlayıp başlamadığına bakılıyor.

O TARİHE DİKKAT!

Pek çok kişinin gündeminde yer alan ve araştırılan emeklilik için müracaat etmiş olduğunuz tarih çok önemli. İçinde bulunduğunuz ayın hangi günü müracaat ederseniz edin maaş hesabınız takip eden ayın başından itibaren hesaplanıyor. Yani 1-30 Nisan tarihleri arasında başvurusu yapan bir sigortalı için maaş hesabı 1 Mayıs tarihinden itibaren yapılıyor. Yine 1-31 Mayıs arasında emeklilik başvurusu yapan bir sigortalı için de maaş hesabı 1 Haziran tarihi itibarıyla başlıyor.

Emekli ikramiyelerinde bu tarih ve saate dikkat! Erken davranan ikramiyeyi kapacak!

NASIL HESAPLANIYOR?

Bu sene Kurban bayramı 15-19 Haziran arasına denk geliyor. Söz konusu bu durumda emekliler için ikramiye ödemesi de 10-14 Haziran 2024 haftasında yapılacak. İkramiye alabilmek için aylık hak etmiş olma şartı gereğince 1 Haziran ve öncesinde maaş hak etmiş olanlara ikramiye ödemesi verilecek.


MAAŞ ALMAK ŞART DEĞİL

Eğer yeni emeklilik müracaatı yapacak olan sigortalılar ve EYT'liler için 1 Haziran ve öncesinde maaş hesabı başlamışsa kendilerine toplu ödeme daha sonra da yapılsa dahi ikramiye hak edilmiş oluyor. Bu nedenle eğer emeklilik şartlarınız oluşmuşsa mutlaka bu ay sonuna kadar yani 31 Mayıs tarihinde gece 24.00'e kadar emeklilik başvurunuzu mutlaka yapmanız gerekiyor. Böylelikle 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren emekli aylığınız hesaplanmaya başlayacak ve Kurban bayramı ikramiyesi de hak edilmiş olacak.


DUL VE YETİMLER İÇİN DE ÖNEMLİ

Yine aynı biçimde ölüm maaşına başvuracaklar veya iş göremezlik ödeneği için müracaat edeceklerinde bu ay sonuna kadar dilekçelerini vermeleri de oldukça önem taşıyor. Eğer bu ay sonuna kadar başvuru yaparlarsa ödenekleri 1 Haziran tarihinde başlayacak ve onlar da aylık hisse oranları nispetinde Kurban bayramı ikramiyesi alacak.


AYLIKLA TOPLU ÖDENİYOR

Mayıs ayı sonuna kadar başvuru yapan bir sigortalı için 1 Haziran tarihinden itibaren başlayan maaş hesabı içine ikramiye de katılıyor. Söz konusu ödemeler genel olarak bir ay kadar sürüyor. Bu nedenle bu sigortalılar toplu aylıklarıyla beraber ödeme gününde ikramiyelerini de almış oluyor.

 

1939'da Gazi Köprüsü için Fransız ustalar getirilmiş!

Miras paylaşacak kardeşler nelere dikkat etmeli?

Konut fiyatları düşer mi? Cam balkon fiyatları 4 yılda 30 kat arttı!


Geri Dön