17 / 09 / 2024

Emekli maaşına 'fark' düzenlemesi geliyor! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek!

Emekli maaşına 'fark' düzenlemesi geliyor! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek!

Emeklikte yığılma endişesine çözüm için çalışmalar başladı.  2024 yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025’e göre yüzde 30 daha fazla olması konusu kapsamında, hesaplamalara yeni düzenleme geliyor. İşte ayrıntılar...




Emekli maaşlarının hesaplanmasına kullanılan formül kapsamında, 2024 senesinde emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025'teki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması yüzbinlerce kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermesine neden olacaktı. 

Ekonomi yönetimi bunun önüne geçmek için düğmeye bastı. Bulunan formül, hak etmesine rağmen, emekli olmayanların emekli maaşlarında kayıp yaşanmaması üzerine kurulacak. 

Emekli maaşına fark düzenlemesi geliyor! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek!

MAAŞ FARKLARI 2030'A KADAR DEVAM EDECEK 

Ekonomimcom'dan Hüseyin Gökçe ve Besti Karalar'ın haberine göre; düzenleme, maaşlarda enflasyon kaynaklı farkın oluşmayacağı seviyeye gelene kadar yürürlükte olacak.

Hacı Bayram Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Okan Güray Bülbül, maaşlar arasındaki farkın 2030 senesine kadar devam edeceğini belirtti. 

Emekli maaşına fark düzenlemesi geliyor! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek!

YENİ DÜZENLEME GELİYOR: HANGİ YIL DAHA YÜKSEK OLACAKSA MAAŞ O YILIN KATSAYISINA GÖRE HESAPLANACAK

Bu durum 15 milyonun üzerinde kişiye emekli maaşı ödeyen SGK’nın zaten sıkıntılı olan aktüeryal dengesinde bozulmaya neden olabileceği öngörülüyor. Yanı sıra gerek kamuda gerekse özel sektörde kalifiye eleman sorununun yaşandığı bir süreçte, tecrübeli elemanların ayrılmasının da önemli bir handikap olacağına dikkat çekiliyor. 

Emekli maaşları hesaplanırken güncelleme katsayısı önceki senenin enflasyon rakamlarına göre hesaplanıyor. 2024'te enflasyon 2023’e göre daha düşük olacağı için 2024’te hesaplanacak emekli aylığı 2025 yılında hesaplanacak maaşa göre daha fazla olacaktı. 

Bu çerçevede  ekonomi yönetiminin emekliliğini geciktirecekler için hak kaybı oluşmamasını sağlayacak bir formül üzerinde çalışma yaptığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre; ilgili kanunun maaş bağlama esaslarını düzenleyen hükümlerinde bir değişiklipe gidilecek. 

Bu değişiklik emekliliğe hak kazanan bir sigortalı hangi tarihte emekli olursa olsun, hak kazandığı tarihten itibaren geçen  zamanda hangi sene emekli maaşı daha yüksek olacaksa maaşı o yılın güncelleme katsayısına göre hesaplanacak.

Emekli maaşına fark düzenlemesi geliyor! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek!

2024'TE 20 BİN TL OLAN MAAŞ, 2025'TE 14 BİN TL'YE DÜŞÜYOR

Sigortalıların emekli maaşlarındaki farkların çok önemli bir kısmı hesaplama öncesi yılın enflasyon oranından kaynaklandığı için, yapılacak düzenlemenin temelini de bu farklılığın çözülmesi meydana getirecek. 

Oluşturulacak bu formül de enflasyon tek haneye düşene kadar, yani emekli maaşları hesaplamasında enflasyonun etkisinin olmayacağı döneme kadar  sürecek. 

Başka bir ifade ile örneğin 2024 yılında emekliliğe hak kazanan bir sigortalı için 20 bin TL maaş hesaplanıyorsa, yılbaşına kadar herhangi bir yasal düzenleme yapılmazsa bu kişi dilekçesini 2025 yılında vermesi durumunda  tarihte 14 bin TL emekli maaşı bağlanacak.

Eğer olağanüstü bir gelişme olmaz ve enflasyon OVP’de öngörülen kapsamında gelirse, 2026'da yüzde 17,5’e gerileyecek. 2025 yılına ilişkin veriler belli olmamakla birlikte 2025'te emeklilik dilekçesini verenlerin aylığı yine önceki yılın enflasyon farkı sebebiyle 2026 yılında dilekçe vereceklere göre benzer oranlarda yüksek  olacak ve yine SGK önünde aynı yığılma gerçekleşecek. 

Bulunun formüle göre 2024 yılında emekli olmaya hak kazanan bir kişi eğer dilekçesini 2026 senesinde verirse, emekli aylığı; 2024-2025-2026 yıllarındaki katsayılara göre ayrı ayrı hesaplanacak. Yapılan hesaplamaya göre hangi yıla ilişkin aylık daha yüksek çıkarsa, aylık o yılın verilerine göre hesaplanacak ve bu şekilde bağlanacak. 

Emekli maaşına fark düzenlemesi geliyor! Yüksek maaş için güncelleme katsayısı yüksek yıl seçilecek!

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Okan Güray Bülbül, ayrıntıları henüz netleşmeyen düzenlemenin ana hatları itibarıyla olumlu olduğunu ancak yıllara göre emekli aylıklarında oluşacak farkların 2030 yılına kadar süreceğinin altını çizdi. 

Güray’ın verdiği bilgilere göre 2024 yılında dilekçesini verecek bir sigortalının emekli maaşı hesaplanırken, güncelleme katsayısı ile bulunan aylığa 2023 yılı Ocak ve Temmuz aylarında verilen toplam yüzde 86 zam da ilave edilecek. 

Aynı kişi dilekçesini 2025 senesinde verirse güncelleme katsayısı ile bulunan değere 2025 yılında verilecek olası yüzde 10-15’lik fark ilave edilecek. Başka bir ifade ile 2024 yılı itibarıyla emekli olacakların ödedikleri primler 2023 yılı güncelleme katsayısı kullanılarak 2024' getirilecek. Ardından buna 2024'te verilen Ocak ve Temmuz zamları eklenecek. 

Aynı kişi 2025 yılında emekli olursa, primleri 2024 yılı güncelleme katsayısı kullanılarak 2025 yılı Ocak ayına getirilecek ve bunlara yalnızca 2025 Ocak zammı yapılacak. 

TOKİ mağdurlarından yeni eylem: İsteklerini sıraladılar!

Türkiye, yıllık kira getirisinde zirvede! İşte ülke ülke ve şehir şehir kira getirileri! 

Gayrimenkul yatırımcıları dikkat! Uzmanı açıkladı, satın almak mı kiralamak mı?


Geri Dön