28 / 04 / 2024

Emekli maaşına haciz konabilir mi? SSK ve Bağkur emeklileri aman dikkat!

Emekli maaşına haciz konabilir mi? SSK ve Bağkur emeklileri aman dikkat!

Son zamanlarda emekli maaşları ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında ‘Emekli maaşına haciz gelir mi?' sorusu yer  alıyor. Peki emekli maaşına haciz konabilir mi? 



Emekli vatandaşların son dönemlerde en çok merak ettiği konular arasında ‘Emekli maaşına haciz gelir mi?' sorusu bulunuyor.

Pek çok kişinin gündeminde yer alan söz konusu bu soru için cevap bekleyen emeklilerin nelere dikkat etmeleri gerektiği haberimizde yer alıyor. Peki, haciz işlemleri hangi durumlarda gerçekleşir hangi durumlarda gerçekleşemez? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Emekli maaşına haciz konabilir mi? SSK ve Bağkur emeklileri aman dikkat!

EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONUR MU? SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ DİKKAT!

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘un 93. maddesi gereğince bu durum, sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucunda kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez olarak belirlendi. 

Söz konusu bu maddeye göre belirtilenleri kısaca emekli maaşının haczedilmesi, yasalara göre emekli olan bir kişinin onayı alınmadan mümkün değildir olarak özetleyebiliriz. Peki, bu haciz işlemleri hangi durumlarda yapılabilir? SSK ve Bağkur emekli maaşlarına hangi durumlarda haciz konabilir? 

Emekli maaşına haciz konabilir mi? SSK ve Bağkur emeklileri aman dikkat!

HACİZ İŞLEMLERİ HANGİ DURUMLARDA GERÇEKLEŞİR?

Yasalara göre emekli vatandaşların onayları olmadan emekli maaşına haciz konamaz. Fakat emekli maaşına haciz gelmesi ile sonuçlanmış olan bazı durumlar da bulunur. Verilen bilgilere göre, yine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘un 88. maddesine göre eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekliden prim, Sosyal Güvenlik Destek Primi gibi alacakları var ise söz konusu maaşa haciz konabilir.

Yine verilen detaylara göre, Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarını düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olan ve emekli aylığı bağlanmış olan kişilerin, maaşlarının dörtte birlik kısmını haczedebilir. Verilen detaylara göre, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında haczedilecek maaş tutarı emeklilerin maaşlarının yüzde 25’ini geçemez.

Ayrıca yine verilen bilgiye göre, nafaka borçları dışındaki bir sebepten dolayı emekli maaşı haczedilemez.

200 bin liranın 32 günlük getirisi ne kadar? İşte son dakika banka banka mevduat faizleri! 

TOKİ'den Aksaray'a 2 yeni proje müjdesi! Hemen bu tarihe bakın!

Emekli ikramiyelerinde son dakika! SSK, Bağkur, 4A, 4B, 4C tahsis numarasına göre ikramiyeler ne zaman yatacak? 


Geri Dön