16 / 05 / 2024

Emekli maaşları en düşük 4 bin 250 lira olur mu? TBMM'deki teklif eğer yasalaşırsa...

Emekli maaşları en düşük 4 bin 250 lira olur mu? TBMM'deki teklif eğer yasalaşırsa...

Türkiye'de yıllık enflasyon rakamları yüzde 60'ı geçti. Asgari ücretlinin ve emeklinin yılbaşında aldığı zamlar yılın ilk 3 ayında eksiye düştü. Asgari ücrette bin 37 liralık değer kaybı yaşandı. TBMM'de ise emeklilerin maaşları 4 bin 253 lira olsun teklifi gündem oldu.



Asgari ücretli ve emekliler için TBMM'ye verilen kanun tekifinin gerekçesinden şu ifadelere yer verildi.

“BİN 100 TL’LİK BAYRAM İKRAMİYESİ HİÇBİR YARAY MERHEM OLMAZ”

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

“Sosyal devlet anlayışının en önemli göstergelerinden birisi yaşlılarını koruma ve onlara insan onuruna yakışır bir hayat seviyesi sunma yükümlülüğüdür. Kur korumalı mevduat ve döviz garantili projeler gibi uygulamalarla, zenginlere büyük transferlerin yapıldığı bir dönemde; artan enflasyon nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşayan emeklilerin bayram ikramiyesinin bin 100 TL’de kalması, sosyal devlet ilkesinin açık ihlalidir.

En düşük emekli aylığının 2 bin 500 TL’ye çıkarıldığı bir dönemde, bin 100 TL’lik bayram ikramiyesi hiçbir yurttaşımızın yarasına merhem olmayacaktır. Bu sebeplerle emekli ikramiyelerindeki satın alma gücündeki düşüşü önleyebilmek, emeklilerimize bir nebze olsun nefes aldırabilmek amacıyla emeklilere dini bayramlarda verilen bayram ikramiyesinin artırılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, emeklilerimizin tamamına yakınının özlük hakları 5510 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş olsa da sayıları yaklaşık 500 bini bulan emeklimiz 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi kapsamındaki sandıklardan aylık almaktadır. Bu kapsamda aylık alan emekli vatandaşlarımız bayram ikramiyesi düzenlemesinden yararlanamamaktadır.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön