Emekli maaşlarında haciz şoku! Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Sakın bunları yapmayın! Hemen kontrol edin!
Milyonlarca emekli, borçları sebebiyle maaşlarının haciz konusu olup olmayacağını merak ediyor. Peki emekli maaşı haciz konusu olur mu? İşte emeklilerin merak ettiği o sorunun yanıtı...
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, okuyucusunun sorusunu iki örnek vererek yanıtladı.
"Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, MADDE 93- Gelir, aylık ve ödenekler; 88’inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez" fıkrasına dikkat çeken Tamer Heper, bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesi ile ilgili taleplerin, borçlunun muvafakati olmaması durumunda icra müdürü tarafından reddedildiğini belirtti.
Konuyla ilgili İcra İflas Kanunu MADDE 83/a (Yargıtay Genel Kurul kararına göre) İİK’nın 83/a maddesine değinen Tamer Heper, "Haczedilemezlikten önceden feragat geçersiz olup henüz hakkında herhangi bir icra takibi başlatılıp maaşından haciz suretiyle borcun ödenmesine izin verildiği yönünde davacının iradesinin açıkça ortaya konulduğundan da bahsedilemeyeceğinden kredinin alınması sırasında takas ve mahsup yönünde verilen muvafakat da geçerli sayılmaz" açıklamasında bulundu.
Emekli maaşının haczinin kısıtlı durumlarda mümkün olduğunu dile getiren Tamer Heper, vergi borçları, nafaka borçları dışında aylığın haczedilemeyeceğini söyledi.
Bunların haricinde emekli maaşının haczinin kabil olması için, borçlunun izninin gerektiğini dile getiren Heper, iznin de haciz talebinden önce verilmesi durumunda geçersiz olduğunu vurguladı.
"Dolayısıyla okuyucum emekli maaşına hak kazandığı zaman emekli maaşına haciz tatbik edilemeyecek" diye konuşan Tamer Heper, bazı bankaların vatandaşa bir mevduat hesabı açtığına, emekli maaşını mevduat hesabına yatırdığına ve bu şekilde haciz tatbik ederek aylığa el koyduğuna dikkat çekti.
Bunun geçerli bir yol olmadığının altını çizen Heper, dava açılması durumunda bunun iade edildiğini de aktardı.