Ekonomi

Emekli olmadan kıdem tazminatı alınabilir mi?

Kıdem tazminatına dair işçiler pek çok soru sormaya başladı. Emekli olmadan kıdem tazminatı nasıl alınır en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte ayrıntılı cevaplar!Kıdem tazminatı almak için kanunen yerine getirilmesi gereken bazı kurallar vardır

Kıdem tazminatı nedir? Emekli olmadan kıdem tazminatı alınabilir mi? şeklindeki sorular çalışanlar tarafından sıkça sorulmaya devam ediliyor. Kıdem tazminatı almak için kanunen yerine getirilmesi gereken bazı kurallar vardır. İşte araştırılan o kurallar…

KIDEM TAZMİNATI EMEKLİ OLMADAN ALINABİLİR Mİ?

1475 Sayılı Eski İş Kanunu’nun yürürlükteki 14. maddesi uyarınca, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirenler SGK’dan kıdem tazminatı yazısı almak için işyerinden kıdem tazminatını talep ederek çıkış yapabilirler. Buna göre, 8 Eylül 1999 yılı ve öncesinde çalışmaya başlayanlar 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günüyle kıdem tazminatını alabilir.

Eğer 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar kıdem tazminatı yazısı alabilmek için 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü koşulunu birlikte sağlaması, ya da sigortalılık süresine bakılmadan 7000 prim gününü tamamlaması gerekmektedir. 30 Nisan 2008 yılından sonra işe başlayanlar ise 5400 prim gününü doldurduklarında, sigortalılık süresi aranmaksızın kıdem tazminatı almaktadırlar.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Bir işçi, belirli bir iş yerinde çalıştığı süre zarfında kazandığı kıdemi karşılığında tazminata hak kazanmaktadır. Bir işçi çalıştığı süre boyunca çalışmasının karşılığı olarak işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak, kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir.

KIDEM TAZMİNATI HANGİ DURUMLARDA ALINABLİR Mİ?

 

İşçinin işten ayrılırken şu sebepleri de kıdem tazminatı için ortaya sunabilir;