21 / 05 / 2024

Emekli ve işsiz vatandaşlar ödemeyecek! Kasım ayının sonuna kadar süresi var!

Emekli ve işsiz vatandaşlar ödemeyecek! Kasım ayının sonuna kadar süresi var!

Emekli, işsizler ve ev hanımları emlak vergisi ödemiyor. Bu süre de kasım ayının sonuna kadar uzatıldı. İşte detaylar!



Mülklerin emlak vergi değeri, her yıl tekrardan değerleme oranı dikkate alınarak yükselmektedir. Dört yılda bir kez ise takdir komisyonları değerleme yaparak bu ilan ediliyor. 2022 yılı için takdir komisyonları mülklerin değeri belirleyerek ilan etmişti. Bu yıl, belirlenen yeni değerler üzerinden emlak vergisi ödenecek. Gelecek üç yılda (2023, 2024 ve 2025) da 2022 emlak değerinin üzerine, yeniden değerleme oranı göz önüne alınarak, otomatik olarak mülklerin yeni değeri duyuracak.

Emlak vergisinin ilk taksiti için mayıs sonuna kadar süre tanınmıştı. Kasım ayı sonuna kadar da ikinci taksitinin ödenmesinin yapılması gerektiği belirtildi. Vaktinde ödenmeyen taksitler için 21 Temmuz 2022 tarihinden başlayarak aylık yüzde 2.5 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’na (EVK) göre; vergiden muaf olanlar da var. Muafiyetin koşulları konutlar ve işyerleri için ayrı ayrı ele alınıyor. Hürriyet gazetesinden Ahmet Karabıyık bugünkü köşesinde bu konunun detaylarını yazdı.

Konutlarda muafiyet için ilk yapılması gereken mülk sahibinin brüt 200 metrekareyi geçmemesi ve tek konuta sahip olması gerekiyor. Tek konuta sahip olan kişi veya kişilerin, ücret, kira, faiz gibi gelir elde etmesi de muafiyet durumunu engelliyor. Emekli maaşı dışında bir geliri olmayan emekliler de bu emlak muafiyetten yararlanabilir. Konuyu özet olarak emekli, ev kadını ve işsizler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisini ödemeyecek.. 2021 yılı, 53 bin liraya kadar mevduat faizi, repo benzeri gelir elde edilmişse, 2022 için ise emlak vergisi avantajı yine de sürüyor.

Şehit yakınları ve gazi vatandaşlardan da tek konuta uygulanan emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Buna ek olarak da engelli vatandaşlar, bir gelir elde etseler bile tek konutları için emlak vergisi muaf olabiliyorlar.

İBB burs ne zaman açıklanacak? İBB burs ne zaman yatacak?

Emekli promosyonda can yakan detay! Promosyon ödemesini geri verebilirsiniz!

Tapudan mesaj geldi ne yapmalıyım?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön