20 / 05 / 2024

Emekli zammında son dakika! Ünlü ekonomist refah payı müjdesi vererek duyurdu: En düşük emekli maaşı 15 bin TL...

Emekli zammında son dakika! Ünlü ekonomist refah payı müjdesi vererek duyurdu: En düşük emekli maaşı 15 bin TL...

Milyonlarca memur ve emekli merakla Temmuz zammını beklerken, yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Ekonomist Muhammet Bayram'dan da çarpıcı tespitler geldi. Peki en düşük emekli maaşı 15 bin TL mi olacak?



Emekli ve memurlar merakla Temmuz 2024 zammını beklerken yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Ekonomist Muhammet Bayram'dan da çarpıcı tespitler geldi. 

TV100 ekranlarında canlı yayına katılan Ekonomist Muhammet Bayram, SSK - Bağ-Kur ve Memur emeklilerinin gündeminden düşmeyen temmuz zammı ve en düşük emekli maaşıyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Muhammed Bayram açıklamasında şunları dile getirdi:

"SSK Bağ-Kur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alıyor, memurlar ve memur emeklileri de enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alıyorlar. Bu nedenle burada kayıpları olacak.

2024'te İlk 4 ayın enflasyonu yüzde 18.72. Daha mayıs - haziran aylarının enflasyon rakamları açıklanmadı. Eğer yüzde 3'ler civarında bu aylarda enflasyon verisi gelirse ilk 6 ayda enflasyon yüzde 25 civarında olur. SGK, Bağ-Kur ve memur emeklileri, özellikle düşük maaş alanlar, enflasyon karşısında bir hayli ezildi. Sayın Cumhurbaşkanı da bu konu ile ilgili olarak 'Durumun farkındayız' demişti."

Peki emeklilere yönelik bir refah payı zammı var mı? İşte Muhammet Bayram'ın açıklamaları...

Emekli zammında son dakika! Ünlü ekonomist refah payı müjdesi vererek duyurdu: En düşük emekli maaşı 15 bin TL...

Ekonomist Muhammet Bayram, yaptığı açıklamada emeklilere temmuz ayında yapılacak zamma refah payı eklenip eklenmeyeceği ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

YÜZDE 5'LİK BİR REFAH PAYI ÖNGÖRÜYORUM

"Ben bu dönemde SSK ve Bağ-Kur emeklileri için küçük bir refah payı artışını bekliyorum. Ben yüzde 5'lik bir refah payı artışı öngörüyorum. Yüzde 5 normalde yeterli değil. Fakat sıkılaşma politikasının uygulanmış olduğu yerlerde normalde refah payı artışı yapılmıyor. Normalde hak edilen oran 6 aylık enflasyon oranı. Bunun üzerine konulmuş olan her bir birim bir kazanımdır. Emekli vatandaşlara yeteceğini kimse söyleyemez.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ

Emeklilerin zam artıları, memur ve memur emeklisinin zam oranlarını geçecek. Bu nedenle memur ve memur emeklisine de refah payı verileceğini öngörüyorum. Önceki dönemlerde hep eşitlenmişti. Artık enflasyonun son piklerini yapacağı aylardayız. Sonra hızlı bir düşüş yaşanacak. Fakat şu anda açlık sınırı asgari ücreti de geçti. Emeklilerin en düşük maaşlarının asgari ücrete eşitlenmesi yönünde bir talep bulunuyor. Fakat bu pek mümkün olmaz. Çalışan vatandaşlarla emekli vatandaşların maaşı aynı olmaz. Fakat önceki dönemlerde bu makas oldukça açılmıştı. Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin Türk Lirası, bunun 15 bin Türk Lirası olması gerekiyor. Eğer bu olursa asgari ücretle arasındaki makas kapanmış olur.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 15 BİN TL OLUR MU?

En düşük emekli maaşı ve kök maaş arasında bir fark var, bu da bir bilmece. Benim öngörüm de en düşük emekli maaşın 15 bin Türk Lirası seviyesine çıkartılması şeklinde. Eğer bu yapılırsa kök ücretin de en düşük emekli maaşına sabitlenmesi, emeklilerin ne kadar zam alacağını bilmesini de sağlayacak. Yani yıl sonunda alacağı maaşı bilir.

15 bin Türk Lirası da yeterli değil. Burada geçinmek neredeyse mümkün değil. Devlet, 2024 yılını emekliler yılı ilan etti. Burada emeklilerin alım gücünü artıracak başka önlemler de devreye girecek. 65 yaş üzeri vatandaşlar için halihazırda bu önlemler devrede."

 

Kira uyarlama davası açmak isteyen ev sahiplerine kötü haber! 

İnşaat şirketleri rotayı yurt dışına çevirdi!

Ankara'da minibüs ücretlerine zam mı geliyor?


Geri Dön