29 / 04 / 2024

Emekliler dikkat! Eviniz varsa hemen bakın: Vergi ödemenize gerek yok!

Emekliler dikkat! Eviniz varsa hemen bakın: Vergi ödemenize gerek yok!

2024 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri Mart ayında başlıyor. Emekliler başta olmak üzere emlak vergisi muafiyet şartları araştırılıyor. İşte emlak vergisi muafiyet şartları...



Konut sahiplerin tarafından ödenen emlak vergisinde geri sayım başladı. Emlak vergisi ödemeleri Mart'ın başında başlıyor. 

Ev sahipleri rayiç bedelin binde 1'i (büyükşehirlerde binde 2'si) oranında, işyeri sahipleri rayiç bedelin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4'ü) oranında vergi ödemesi yapıyor. Fakat bazı şartları taşıyan vatandaşlar da emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Emekliler dikkat! Eviniz varsa hemen bakın: Vergi ödemenize gerek yok!

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ? 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; emlak vergisi ödemeleri her sene 2 taksit şeklinde yapılıyor 1. taksit ödeme tarihleri 1 Mart 2024 Cuma günü başlayıp, 31 Mayıs'ta sona erecek. 

Hiçbir gelire sahiip olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler; gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinden muaf tutuluyor. 

Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutlarından vergi alınmıyor. 

Birden çok hisseye sahip olanlar veya emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. 

Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığı dikkate alınmıyor, engelli emekliler çalışmaları halinde de vergi ödemiyor. 

Emekliler dikkat! Eviniz varsa hemen bakın: Vergi ödemenize gerek yok!

200 metrekare büyüklüğe sahip konutta emeklinin veya diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf sayılıyorlar. 

Vergi istisnasından yalnızca Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar yararlanabiliyor. Bu nedenle yurtdışından emekli olanlar emlak vergisi ödemekle yükümlü. 

Evde oturulması ya da kiraya verilmiş olması vergi muafiyetini etkilemiyor. Kat irtifakı tapusu olanlar da emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. Ancak arsa ve iş yeri için muafiyet olmuyor. 

Emekliler dikkat! Eviniz varsa hemen bakın: Vergi ödemenize gerek yok!

Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olmasına rağmen emlak vergisi ödemiyor. 

Hak sahiplerinin meskenin bağlı olduğu  belediyeye dilekçeyle başvuruda bulunması gerekiyor. Bildirim yapılmazsa vergi çıkar. 

Ayrıca, 5 senelik geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödenilen fazia vergileri iade alınabiliyor. 

Konut yatırımı mı, hisse yatırımı mı mantıklı? Hangisi daha çok kazandırır?

TOKİ İlk Evim Arsa projesinden AK Partili vekile arsa çıktı: 'Şu an öyle bir ihtiyacım yok. Feragat ettim!'

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarında hafta sonu depremi! Yine indirim var mı? İl il akaryakıt fiyatlarına hemen bakın!

Emekli maaşlarında seyyanen zam şoku! Uzman isim açıkladı: 'En düşük emekli maaşı 14 bin, seyyanen zam 4-5 bin TL'...


Geri Dön