05 / 05 / 2024

Emeklilikte sigorta süresi nasıl belirlenir?

Emeklilikte sigorta süresi nasıl belirlenir?

Emeklilik soruları sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. Özellikle emeklilik sigorta süresinin nasıl belirlendiği. İşte bu konuya dair detaylar!



EMEKLİLİKTE SİGORTALILIK SÜRESİ NASIL BELİRLENİR?

Emeklilikte prim gün sayısı ve yaş şartı, sigortalılık süresi şartı yalnızca SSK kapsamında emekli olacak kişiler için aranır. Buna göre prim günü ve yaş şartı dışında şu kriterler de yer alır;

  • Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 yılından önce olan kadın sigortalının 20 yıl sigortalılık süresini, erkek sigortalının da 25 yıl sigortalılık süresini, 3600 gün aranmaktadır. Bu süre emeklilikte hem kadın hem erkek için geçerlidir.
  •  Sigorta başlangıcı 1 Mayıs 2008 yılından önce olan 2925 SSK Tarım kapsamındaki sigortalının 15 yıl sigortalılık süresi dolmalıdır.
  • Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 yılı veya sonrasında olanların 4500 günle emekliliği için 25 yıllık sigortalılık süresinin dolmuş olması istenmektedir.

Sigortalılık süresinin hesabında, hangi sigortalıysanız olursa olsun fark etmez, kişinin ilk sigorta başlangıç tarihinden emeklilik başvurusu yaptığı tarihe kadar geçen tüm bu süre göz önüne alınır.

Birden fazla sigortalılık alanında çalışması olan kişilerin emekli olma şartları da şunlardır;

4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur), 4/c (Emekli Sandığı), olanların hatta geçici 20. madde yani banka sandıkları, ticaret – sanayi odası gibi birden fazla sigortalılık konumunda çalışması olanların emeklilik şartları, son 7 yıllık fiili hizmet süresi yani prim gün sayısı içerisinde hangi sigorta çerçevesinde hizmet süresi fazla ise o sigortalılık statüsü esas alınır.

Tarım Bağ-Kur alanında hizmetler normal Bağ-Kur ile birlikte değerlendirilir ve sonuca bağlanır. 2925 SSK Tarım, Ek-5 Tarım, Ek-6 şoför ve sanatçı, Ek-9 ev hizmetleri ve konut kapıcılığı gibi alanlarda sigortalılık süreleri normal SSK sigortalılık süreleriyle birlikte değerlendirilir. Yurt dışında çalışanlar da ayda 30 günden az çalışanların isteğe bağlı sigortalılık süreleri 4/a yani SSK kapsamında, diğer isteğe bağlı sigortalılık süreleri için de  4/b yani Bağ-Kur ile bu statüde sigortalı olarak değerlendirilir.

Aile Destek Programı başvurusu nasıl yapılır 2022? İşte detaylar!

Tüm emeklilere 7 bin TL promosyon! Anında hesaplara geçiyor! İşte detaylar!

İslam Memiş’ten kulplu altınlar ile ilgili düşündüren yorum! İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön