22 / 11 / 2024
fuzul

Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?

Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince, zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlıyor. Peki, zamanaşımı süresi ne kadardır? Kanunen zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır? İşte zamanaşımı süreleri hesaplamaları..




Zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler; Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yeme içme bedelleri;Bir ortaklıkta, ortaklık sözleşmesinden doğan ve ortakların birbirleri veya kendileri ile ortaklık arasındaki; bir ortaklığın müdürleri, temsilcileri, denetçileri ile ortaklık veya ortaklar arasındaki alacakların 5 yıllık zamanaşımı süresi bulunuyor.


Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlıyor. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hâllerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlıyor. 


Peki, zamanaşımı süresi nasıl hesaplanır? Zamanaşımı süresi ne kadardır?


Ömür boyunca gelir ve benzeri dönemsel edimlerde, alacağın tamamı için zamanaşımı, ifa edilmemiş ilk dönemsel edimin muaccel olduğu günde işlemeye başlar.


Alacağın tamamı zamanaşımına uğramışsa, ifa edilmemiş dönemsel edimler de zamanaşımına uğramış olur.


Sürelerin hesaplanması

Süreler hesaplanırken zamanaşımının başladığı gün sayılmaz ve zamanaşımı ancak sürenin son günü de hak kullanılmaksızın geçince gerçekleşmiş olur.


Zamanaşımı sürelerinin hesaplanmasında da, borçların ifasındaki sürelerin hesaplanmasına ilişkin hükümler uygulanır.



Dava zamanaşımı süreleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön