Kent Haberleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için altın detay! Emekli maaşını artırmak isteyenler hemen bakın! 

Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği EYT düzenlemesinde sona yaklaşılırken, aylıkların nasıl artırılacağı araştırılıyor. İşte ayrıntılar...  İşe giriş tarihi, prim gün sayısını artıracak formüller merakla araştırılırken, 2000 yılı öncesi primler altın değerine sahip

Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaş heyecanla yasa teklifini beklerken, sigortalı çalışmaya 2000-2001 yıllarında başlayanlar da kapsama girmek için yöntemleri araştırıyor. 

İşe giriş tarihi, prim gün sayısını artıracak formüller merakla araştırılırken, 2000 yılı öncesi primler altın değerine sahip. Bu sebeple de 1996, 1997, 1998 ve 1999'da yatırılan primler aylığı yükseltmede önem arzediyor.

Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği EYT düzenlemesinde sona yaklaşılırken, aylıkların nasıl artırılacağı araştırılıyor. Emekli aylığını artırmak için 2000 öncesi yüksek tavandan borçlanmakta yarar olduğu belirtilirken, askerlik borçlanması da maaşı yükseltmede kritik derecede önemli. 

İşte EYT'den yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler ve altın değerindeki EYT önerileri...

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; 2000'den önce fiili hizmet zammıyla çalışılması halinde yıpranma süresi başlangıcı geri çekiyor. Askerlikten önce herhangi bir sigorta kolundan işe başlamayanların askerlik borçlanması yapması halinde de emeklilik yaş ve günleri öne çekilebiliyor. 

Örneğin sigorta girişi Nisan 2000 olmasına karşın 1994'te 8 ay askerlik yapan bir kişinin borçlanması durumunda sigorta başlangıcı 550 gün geri çekiliyor, 1997'nin ortalarına gidiyor ve EYT'ten faydalanılabiliyor. 

 

Yeni yılda asgari ücretle beraber borçlanma tutarları da yükseleceği için  öncesinde borçlanmaya gitmek fırsat sağlıyor. Düzenleme kapsamında, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı çalışmaya başlayanlar yer alacak. 

Yasa çıktıktan sonra askerlik borçlanması için, yasada açık hüküm bulunması, yönetmelikle uygulamaya açıklık getirilmesi veya yargı kararıyla uygulamaya teşmil edilmesi gerekmekte. 

1999 Kasım'da işe başladım, fiili hizmet zammıyla emekliliğim öne çekilebilir mi? 

Bugün 45'in üzerinde uygulanan yıpranma payının sigorta girişini 1999 öncesine çekmede etkisi yok. Yıpranmaya tabi çalışanların gün sayılarının fazla olması sebebiyle normal sigortalılardan daha avantajlı olabiliyor. 

Diğer yandan 2000 yılı öncesi, örneğin 1999 Kasım'da fiili hizmet zammıyla çalışıldıysa yıpranma süresi geri çekilerek EYT'den faydalanılabilir. 

 

Emeklilikte, aylığı artırmada 2000 öncesi primlerin önemi nedir? 

SGK'ya bildirilen prime esas kazanç emekli aylığını artırmada büyük öneme sahip. Gösterge sisteminin esas alındığı 2000 öncesi primler emekli aylığının artmasını sağlıyor. Bu sebeple de 1996, 1997, 1998 ve 1999 yatırılan primler aylığı yükseltmede önem arz ediyor. Emekli aylığını artırmak için 2000 öncesi yüksek tavandan borçlanmakta yarar olduğu vurgulanıyor. 

 

Staj sigortası EYT kapsamında yer alıyor mu? 

Staj sigortası sayesinde, uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaya başladıkları tarih arasında doğum yapan kadınlar başlangıç tarihini borçlandığı gün sayısı kadar geri çekebiliyor. 

Bunun haricinde staj süresince yapılan sigorta emeklilikte dikkate alınmadığı için 1999 öncesi staj yapanlar EYT kapsamında bulunmuyor. 

Emekliler müjde! 7 bin 500 TL verilecek! Akbank, Garanti, İŞ, Yapı Kredi tek tek açıkladı!

Aile destek paketi ödemelerindeki son dakika müjdesine hemen göz atın! Hesaplara 1250 TL yatıyor! Almayı sakın unutmayın

Memur ve memur emeklilerinin Ocak zammı bir bir hesaplandı! Memur zammında deprem! Hemen maaşlara bakın!