Ekonomi

Prim eksiği olanlar dikkat! EYT çıkmadan mutlaka yaptırın!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası ile ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Peki prim eksiği olanlar EYT yasasından nasıl yararlanabilir? Primi eksik olan EYT’liler ne yapacak?Bakan Bilgin’in bu açıklamasının ardından EYT’li vatandaşlar Aralık ayını beklemeye başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile ilgili teknik çalışmaların Aralık ayına kadar tamamlanacağını ve çalışmalar tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacağını duyurmuştu. Bakan Bilgin’in bu açıklamasının ardından EYT’li vatandaşlar Aralık ayını beklemeye başladı.

EYT yasasından yararlanmak için bekleyenlerin ise bazı şartları tamamlamaları gerekiyor. EYT yasasından yararlanabilmek için hem primi hem de yılı eksik olanlar ya da farklı kurumlarda çalışanlar için 6 adımlı bir çözüm bulunuyor.

PRİM EKSİĞİ OLANLAR NE YAPACAK?

Sabah’tan Faruk Erdem’in yazısına göre; EYT için, yıl eksiği olanlar yıllarının dolmasını bekleyecek. Kadınlar için 20 yıl tamamlandı. Erkekler için ise 25 yıl, 8 Eylül 2024 tarihinde tamamlanmış olacak.

Ancak EYT için prim eksiği için beklemek yetmiyor. Eksik primleri tamamlamak ve EYT'li olarak emekli olmak için bazı yollar bulunuyor.

1-ASKERLİK BORÇLANMASI

Eksik primi olan erkek sigortalılar açısından askerlik borçlanması ile tamamlama imkanı da bulunuyor. Erkekler askerde geçen tüm günlerini satın alarak emeklilik primlerine ekleyebiliyor.

2- DOĞUM BORÇLANMASI:

Primi eksik olan kadın sigortalılar için ise doğum borçlanması imkanı bulunuyor. Sigortadan sonra dünyaya gelen 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı var.

Her bir çocuk için 2 yıl yani 720 gün kazanılabiliyor. Böylece üç çocuk borçlanan bir kadın sigortalı 2160 gün kazanıp eksik primini tamamlayarak EYT'li olabilir. Burada ne kadar süreye ihtiyacınız varsa o kadar borçlanabiliyorsunuz.

3- İHYA İLE PRİM

EYT kapsamı belirlenirken farklı kurumlardan sigortalı çalışmış vatandaşlar da değerlendirilmeyi alınıyor. Bunlardan birisi de Bağ-Kur.

 Bu kapsamda işyeri açmış ya da şirket ortağı olmuş vatandaşlar geçmişte eğer primlerini ödememişlerse günleri donduruluyor borçları da siliniyor.

Ancak bu dondurulan günleri ihya sistemi ile yeniden kazanmak mümkün. Geçmiş günlerini ihya etmek isteyenler güncel asgari ücret üzerinden ödeme yaparak günlerinin tamamını alıyor ve primlerine eklettirebiliyor.

 

4-İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRILABİLİR

Çalışma imkanı bulamayan sigortalılar eksik primlerini isteğe bağlı sigorta yaptırarak tamamlayabilirler. SGK'ya verilecek bir dilekçe ile başlayan isteğe bağlı sigortada her ay 30 gün kazanılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yapılacak ödemelerin 1261 günü yani 3.5 yılı bulmaması.

5- HİZMET TESPİT DAVASI

Primi eksik olan EYT'liler için bir başka imkan da hizmet tespit davası. Geçmişte sigortası yapılmış ancak primi eksik ya da hiç yatırılmamış olanlar ya da sigortasız çalıştırılanlar geçmişe dönük hizmet tespiti yaptırarak bu günlerini tescil ettirebilir giriş tarihini geri çekebilir.

6- 3600 GÜN PRİM İLE KISMİ EMEKLİLİK

Mevzuatımıza göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup EYT kapsamındaki vatandaşların 3600 günle yani 1 yıllık primle emekli olma imkanları bulunuyor.

Eğer yeterli primi tamamlama imkanı yoksa 360/0 gün de emeklilik için yeterli oluyor. Burada emeklilik için üç şartın yerine gelmesi gerekiyor.

İlk olarak sigortalılık süresinin 15 yıla tamamlanması lazım. Ancak bu şart 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan herkes için tamamlandı.

İkinci olarak 4A (SSK) kapsamında 3600 gün primin ödenmesi isteniyor. Üçüncü olarak da kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşın dolmuş olmasına bakılıyor.

Bu üç şarttan hangisi en son biterse o tarihe göre de emeklilik yaşı belirleniyor.

Garanti BBVA’dan emeklilere yeni promosyon! Rakam belli oldu

Asgari ücretliye 16 bin 106 TL verilecek! Sakın kaçırmayın!

TOKİ başvuru iptali nasıl yapılır? TOKİ başvurusu iptal edilince para iadesi yapılır mı?