02 / 05 / 2024

Emekliye ek zam teklifi bu hafta Meclis'e geliyor! En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak!

Emekliye ek zam teklifi bu hafta Meclis'e geliyor! En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak!

Milyonlarca emekli tarafından merakla beklenen emekliye ek zam teklifi bu hafta TBMM Genel Kurulu'na geliyor. Verilen bilgilere göre İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam verilmesine ilişkin teklifin, bu hafta görüşülmesi ve yasalaşması bekleniyor.




Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeleri kapsayan kanun teklifini ele almaya başlayacak. Söz konusu teklifle yüzde 5 ek zamla beraber İşçi ve BAĞ-KUR emeklilerinin artış oranı yüzde 42,6'ya çıkacak. Ayrıca en düşük emekli aylığı da 10 bin Türk Lirası olacak. Söz konusu bu düzenlemenin yasalaşmasından sonra da zam farkları hesaplara yatacak.

Teklifle ayrıca iş verenlere asgari ücret desteği 500 Türk Lirası'ndan 700 Türk Lirası'na çıkacak. Söz konusu teklife göre, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da eklenecek.

Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye düşürülecek.

EMEKLİYE EK ZAM NE ZAMAN VERİLECEK?


Ek zamla ilgili olarak kanun teklifi perşembe günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmüştü. Söz konusu teklifin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin ek zamdan kaynaklı maaş farkları hesaplarına yatırılacak.

Ayrıca SSK, Bağ-Kur emeklisi 17-28 Ocak tarihleri arasında yüzde 37,57'lik kök maaş zammıyla ödemeleri alacak. Yüzde 5 refah payı ve 10 bin Türk Lirası en düşük emekli maaşı düzenlemesinden doğan maaş farkları ayrıca hesaplara yatırılacak.

Emekliye ek zam teklifi bu hafta Meclis e geliyor! En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak!

YENİ EMEKLİLERE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Söz konusu bu yasa yürürlüğe girdikten sonra emeklilik dilekçesi verenler dâhil 2024 yılında emeklilik başvurusu yapacak herkes 5 puanlık ilave zamdan ve 10 bin TL'ye çıkartılan en düşük emekli aylığı uygulamasından faydalanacak.

Pek çok kişinin merak ettiği ek zamla beraber işçi, esnaf, çiftçi aylıkları ne kadar olacak?

Ekonomim'in aktardığı habere göre SSK (2000 öncesi) 7 bin 616 Türk Lirası şeklinde olan emekli aylığı yüzde 42.6 artışla 10 bin 860 TL'ye çıktı. SSK (2000 sonrası) 4 bin 723 Türk Lirası şeklinde olan kök aylık 6 bin 735 TL'ye yükselecek fakat söz konusu bu tutar 10 bin TL'ye tamamlanacak. Kök aylığı 6 bin 818 TL şeklinde olan en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı 9 bin 722 TL'ye Bağ-Kur tarım işçilerinin kök aylığı da 5 bin 420 TL'den 7 bin 729 TL'ye yükselirken söz konusu bu tutarlar 10 bin TL'ye tamamlanmış olacak.

 

Beklenen büyük İstanbul depreminde beş yüz bin bina hasar alacak!

Konut fiyatlarındaki artış uzun bir süre daha enflasyondan düşük olacak! Satılık ev fiyatları düşer mi?

Dilek Life Mahall resmen başlıyor! Tuzla Aydınlı'ya 800 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön