22 / 11 / 2024
fuzul

Eminönü’ndeki eski evler pansiyon olacak!

Eminönü’ndeki eski evler pansiyon olacak!

UNESCO tarafından koruma altında olan Eminönü’nün Nişanca, Kumkapı ve Sultanahmet semtlerinde ‘ev pansiyonculuğu’ hayata geçiriliyor. Bölgede konut dokusunu değiştirmeden, isteyenlerin evini pansiyon yapmasına izin verilecek.




İstanbul Fatih'te, özellikle Nişanca’da mülk sahiplerinin evlerini terk etmesi sonucu tarihi eserlerin çöküntü alanlarına dönüşmesi üzerine Fatih Belediyesi harekete geçti.


Yapılan düzenlemeyle, bölgede konut dokusunu değiştirmeden, isteyenlerin evini pansiyon yapmasına izin verilecek. Hanlar bölgesinde tarihi olmayan binalar yeniden yapılabilecek. Eminönü genelinde konaklama tesislerinin yapılabilmesine olanak sağlayan düzenleme kapsamında tarihi hanlar da restore edilecek. Ana arterler üzerinde bulunan tescilli eser dışındaki  mevcut yapılar, tarihi eserlere uyumlu olacak şekilde, imar planındaki kat yüksekliğine geri dönecek. İBB Meclisi’nde kabul edilen rapor, Koruma Kurulu’nun onayından geçtikten sonra tekrar İBB Meclisi’ne gelecek. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın onayının ardından, itirazlar için 1 aylık askı süreci başlayacak.


SAMATYA DA DÖNÜŞECEK


Ev pansiyonculuğu uygulaması tüm Fatih ilçesi için değil sadece eski Eminönü Belediyesi kapsamındaki bölgelerde uygulanabilecek. Fener ve Samatya’da ise ticaret birimleri yer alabileceği gibi konutlar da yer alabilecek.


Hürriyet




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Eski Eminönü ilçe sınırlarını kapsayan alandaki yapılar, tarihi ve kültürel dokuyu bozmamak şartıyla, ev pansiyonculuğuna dönüştürülebilecek. Bu sayede bölgede turizm hareketlilik kazanacak.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Meclisi'ndeki bütçe görüşmeleri tamamlandı. Görüşmelerin son toplantısında Fatih Belediyesi tarafından turizm sektörüne ilişkin yeni düzenlemeleri içeren teklifler oylamaya sunuldu. Fatih Belediyesi sınırları içerisinde yer alan eski Eminönü İlçesi'ndeki yapıların 'ev pansiyonculuğu' olarak dönüştürülmesine ilişkin teklif raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Aynı zamanda metro, tramvay, otobüs ve deniz ulaşımında merkez olan bölgenin turizmle canlanması hedefleniyor.  



AMAÇ DIŞI KULLANIMA İZİN YOK


Rapora göre Unkapanı-Yenikapı hattının doğusunu kapsayan Eminönü bölgesinde ev pansiyonculuğu yapılabilecek. Konaklama işlevini yerine getirebilecek şartları taşıyan yapılar, Koruma Kurulu'nun izniyle pansiyon olarak işletilebilecek. Bu alanlarda perakende ticaret, çok katlı mağaza, büro, yeme-içme faaliyetlerine dönük çayevi, lokanta, kafeterya gibi birimler, resmi kurumlar, banka ve finans kurumları, kültürel tesisler yer alabilecek. Depolama-imalat işleri yapılamayacak. Tarihi dokuyu bozacak nitelikte kat artışına veya amaç dışı kullanıma ise izin verilmeyecek.



İSTANBUL SİLÜETİ KORUNACAK


Yapılan düzenlemeyle, ortak alan kullanımı şartıyla, teras, çatı veya kış bahçesi yapılabilecek. Yeni yapılar, İstanbul silüetini bozmaması için '2 metre 80 santimetreyi aşamayacak.' Yeni ulaşım hatlarının yapılacağı bölgede konaklayan turist sayısının artışıyla turizm sektörünün de artması bekleniyor.



Fatih ÖZKANOĞLU/Yeni Şafak



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Fatih’te metruk binalar turizme kazandırılacak. Fatih Belediye Başkanı Demir “Bir binaya ticari değer vermezseniz onu koruyamazsınız. Plan, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanırsa isteyen mülk sahipleri özellikle Yenicami, Eminönü, Postane tarafındaki bölgede, evlerini butik otele çevirebilecekler” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı toplantılarında Fatih Belediyesi’nin turizm sektörüne ilişkin yeni düzenlemelerini içeren teklifleri oyçokluğu ile kabul edildi. Eminönü’nde yer alan hanların, butik otele, Nişanca bölgesinde yer alan evlerin ise pansiyona dönüştürülmesinin önü açıldı... Eminönü ve çevresinde konaklama tesislerinin yapılabilmesine olanak sağlayan yeni düzenleme kapsamında tarihi hanlar restore edilecek ve isteyen mülk sahipleri evlerini pansiyona dönüştürebilecek. UNESCO ve Şehir Planlama Müdürlüğü ise plan değişikliklerinin uygulamaya geçmesi halinde bölgenin tarihi dokusunun bozulacağı yönünde görüş belirtti. İBB Meclisi’nin CHP’li üyeleri de yapılan plan değişikliğine eleştirilerde bulundu.


Habertürk’e konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, proje üstünde 5 yıldır çalıştıklarını ifade ederek, “Bir binaya ticari değer vermezseniz onu koruyamazsınız. Plan, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanırsa isteyen mülk sahipleri özellikle Yenicami, Eminönü, Postane tarafındaki bölgede, evlerini butik otele çevirebilecekler. Eminönü’nde gece de insanlar dolaşacak” dedi. Eminönü ve çevresinin sahip olduğu turizm potansiyelini yeterince değerlendiremediğini ve bu durumun değişmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Demir, “Çünkü gözümüzün önünde binalar boşalıyor ve metruk hale geliyordu. Bizde tarihi eser niteliği taşıyan bu binaların değerlendirilmesi gerektiğine karar verdik’’ diye konuştu.


"KENDİ OTURAMIYOR KİRAYA DA VEREMİYOR"

İstanbul Fatih’te, tarihi noktalarda mülk sahiplerinin evlerini terk etmesi ve birçok tarihi binanın atıl durumda bulunması üzerine harekete geçtiklerini belirten Demir, "Eminönü ve çevresinde çok fazla tarihi yapı var fakat o binalar ‘geleneksel ticaret alanı’ kapsamında değerlendirildiğinde çok fazla bir anlamı olmuyor. Mülk sahipleri o bölgede oturmadıkları gibi mevcut durumu itibarıyla orada bulunan evlerini de doğru düzgün bir rakama kiraya veremiyorlar. Bölgede genelde bekâr evleri bulunuyor ve informel işlerde çalışan insanlar konaklıyor."


HEDEF METRUK HALDEKİ BİNALARI KURTARMAK

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "İllegal orada kalan insanların ne çevreye ne de mekâna bir faydası olmuyor fakat biz şimdi bunu legal hale getirince, buradaki tarihi eserleri koruyacak, restorasyonunu yapacak yatırımcılar gelecek. Mesela Kumkapı’da tarihi Ermeni Patrikhanesi’nin etrafında çok güzel tarihi eser binalar var ve bunların hepsi metruk halde, birçoğu yıkılmak üzere, neden çünkü ev sahipleri bırakıp gitmiş. İnsanların evlerini metruk halde bırakıp gitmesinin önüne geçilecek, bu bizim başlıca hedefimiz" dedi.


YENİCAMİ’YE BUTİK OTEL, NİŞANCA’YA PANSİYON

Plan notları Anıtlar Kurulu tarafından onaylanırsa isteyen mülk sahipleri özellikle Yenicami, Eminönü, Postane bölgesindeki evlerini butik otele çevirebilecekler. Nişanca bölgesindeki mülk sahipleri ise Kumpapı ve çevresinde dilerlerse binalarını ev pansiyonculuğuna dönüştürebilecek. Eminönü’nde tarihi değeri olmayan klasik işhanı olarak kullanılan binaların bulunduğunu belirten Demir sözlerini şöyle sürdürdü:


"ESKİ BİNA İMARA UYGUN DEĞİL DÖNÜŞÜMLE BU DEĞİŞECEK"

"Hanlarda genellikle giriş katları kullanılıyor, üst katları ise ya hiç kullanılmıyor ya da depo olarak kullanılıyor. Tarihi eser değeri olmayan bu binaların da, butik otele dönüştürülmesinin önünü açıyoruz. Ayrıca bölgedeki binaların büyük bir kısmı imar planlarına uygun değil imarda 3-4 kat izin verilmiş çoğu bina 6 katlı. Binasını butik otele dönüştürmek isteyen imar planına uygun olarak fazla katlardan kurtulmak zorunda olacak bu sayede şehrin değeri korunacak. Fazladan çıkılan katlar azaltıldığında bu durum şehre refah olarak geri dönecek."


"EMİNÖNÜ'NDE GECE DE İNSANLAR DOLAŞACAK"

Yapılanplan değişkiliğine getirilien eleştirilere de cevap veren Demir, "Biz bu kararı alana kadar üzerinden 5 yıl geçti ve bunların hepsini düşündük. Fakat geçen zamanın şehrin aleyhine olduğunu gördük. Çünkü Eminönü gündüz dünyanın en kalabalık bölgelerinden ama kışın saat 18.00’den sonra oraya insanlar giremiyor. Orayı koruyalım dokunmayalım dersek bölgeyi şehrin dışana atmış oluruz. Bunları görmek lazım. Plan notları geçerse burada gece ve gündüz nüfusu eşitlenmiş olacak. Gece de insanlar dolaşacak" dedi.


"ORADA MAHALLE KÜLTÜRÜ YOK YOZLAŞMA VAR"

Ev pansiyonculuğunun konut dokusunu bozacağı yönündeki eleştirilere ise Demir şu cevabı verdi:

"Mahalle kültürünün devam ettiği bir yere ev pansiyonculuğu verirseniz sıkıntı yaşarsınız. Ama bizim söylediğimiz yerlerde bir mahalle dokusu yok; çok ciddi bir yozlaşma var. Bu binaların dönüşümü Koruma Kurulu’nun kontrolünde olacağı için tarihi eserlerin niteliği bozulmayacak, kat planlarına dokunulmayacak şekilde dönüştürülecek. Siz bir binaya ticari değer vermezseniz onu koruyamazsınız."

Bölgede otopark olmadığı yönündeki eleştirilere de değinen Demir, “Turizm de otopark ihtiyacı çok olmaz. Turistler zaten arabaları ile gelmiyorlar sadece otobüsler var. Onlar için de gerekli düzenlemeler yapılacak’’ dedi.


Habertürk 



Haber Yurt Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Fatih Belediyesi, tarihi eserleri yok sayan kararlar almaya devam ediyor. Belediye son olarak Roma döneminden kalma mahzen, tünel, sarnıçların bulunduğu 2285 Adayı konut amaçlı imara açtı.   


Fatih Belediyesi tarafından imara açılan 'Tarihi Yarımada'da skandallar bitmek bilmiyor. Fatih Belediyesi son olarak ise Roma döneminden kalma mahzen, tünel, sarnıçların bulunduğu 285 adayı konut amaçlı imara açtı. Tarihi alan Fatih Belediyesi, tarafından 2012 yılında çıkartılan 1/1000 ölçekli nazım imar planı ile yağmalanmak isteniyor. Gecekondu bölgesi olan 2285 adanın altındaki Roma dönemine ait mahzen, tünel ve sarnıç ise ilk evler yıkılınca ortaya çıktı. Ayrı ayrı parsellerden oluşan gece kondu bölgesi ile ilgili farklı iddialar da dillendiriliyor. Roma döneminden kalma mahzen, tünel, sarnıçların bulunduğu 2285 adada bulunan parseller birleştirildi. Söz konusu adada gecekondular yıkılıp yerine İsmailağa Vakfı'na ait Kuran kursu yapılacağı ve parsellerin bu amaçla birleştirildiği iddia edildi. Mahalle sakinlerinin iddialarına göre, tepkileri engellemek için İsmailağa Vakfı kullanılıyor. Söz konusu arsanın bir kısmı İsmet Efendi Camii Vakıf eseri. Arsanın geriye kalan diğer kısmının ise Fatih Belediyesi ve Kanlı Kilise’ye ait olduğu belirtiliyor. Fatih Belediyesi’nin tarih katliamına karşı, mahallede oturanlar İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu ile İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü’ne başvurarak 2285 No’lu adanın imara kapatılarak Arkeolojik SİT alanı ilan edilmesini istediler.


Yurt Gazetesi 



Geri Dön