Emlak Bankası iddia dönüş hazırlığında!
31 Mayıs 2017 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile tasfiye sürecindeki Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçmesinin önü açıldı. Emlak Bankası 2018 yılının başında faaliyete geçmeyi hedefliyor.
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası ile ilgili gelişmeleri birkaç kez bu sayfalarımızda yazdık. Bankanın tekrar faaliyete geçeceğini de ilk bu sayfanın müdavimleri okudu. Yazdıklarımız gerçek oldu ve 31 Mayıs 2017 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile tasfiye sürecindeki Emlak Bankası'nın yeniden faaliyete geçmesinin önü açıldı.
Öğrendiğimize göre, Emlak Bankası'nda yeni süreç başlamış. Tasfiye Halinde Emlak Bankası'nın ismi Emlak Bankası A. Ş. olarak değiştirilmiş. Bankanın kurucu genel müdürlüğünü ise Zeki Sayın üstlenmiş. Duyduğumuza göre Zeki Sayın, bu dönemde atanacak yeni bir genel müdürün yıpranmasının önünü kapatmış. Sayın, "Yıpranacaksam ben yıpranayım, banka faaliyete geçecek aşamaya gelince yeni genel müdür de koltuğuna oturur" diyormuş.
Peki, bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?
Sayın ve ekibinin tasfiye halindeki bir bankayı vergi rekortmenleri listesine soktuğunu biliyoruz. Son birkaç yıldır Emlak Bankası'nı Kurumlar Vergisi rekortmenleri arasında görüyoruz. Tasfiye sürecinde Hazine'ye 2 milyar TL aktarılmış. Emlak Bankası'nın TOKİ'den alacakları 1.3 milyar TL de Hazine'ye aktarılmış. Bu işlemler sonucunda Emlak Bankası, Hazine'ye olan borcunu ödemiş ve 123 milyon TL de alacaklı duruma gelmiş.
Öğrendiğimize göre, bankanın elinde 250 milyon dolar seviyesinde nakdi ve gayrinakdi sermayesi varmış. Bu haliyle BDDK'nın bankalar için şart koştuğu sermaye hazırmış.BDDK heyeti, kanun onaylandıktan sonra Emlak Bankası'na gelmiş ve süreci başlatmış.Banka yetkililerine bir yıllık süre verilmiş.
Bankacılık faaliyeti için altyapı çalışmalarını yapmalarını ve bir yıl sonra da şartları kontrole
geleceklerini söylemişler. Sayın ve ekibi kadro çalışmalarına başlamış.Genel müdürlük için İstanbul Anadolu yakasında alternatif yerler bakılmaya başlanmış. Kurucu ekip, bir yıllık BDDK süresi bitmeden bankayı tekrar faaliyete geçirmeyi hedefliyormuş. Bu hızla 2018 başında Emlak Bankası'nın tabelalarını görürseniz şaşırmayın. Yine öğrendiğimize göre, Emlak Bankası, ünlü logosunu da kullanacakmış. Bu logoyu şu anda Emlak Konut'un kullandığını da belirtelim. Emlak Bankası faaliyete geçeceğine göre Emlak Konut, kendine yeni bir logo çalışması yaptıracak gibi görünüyor.
Peki, Emlak Bankası, nasıl bir banka olacak? Öncelikle adından da anlaşılacağı üzere emlak ve inşaat sektörüne dönük faaliyetleri olacak. Ancak bununla sınırlı olmayacak. Bankanın kuruluş senedine özellikle ithal ikame malların üretimine dönük projelerin destekleneceği yazılmış. Yani, Türkiye'nin ithal ettiği bir ürünü Türkiye'de üreteceğiz diyen projeler özellikle desteklenecek. Hatta burada banka yatırımcı rolü üstlenecek, yatırımı gerçekleştirip yönetimini proje sahiplerine bırakacak. Böylece yerli üretime dönük yatırımlar desteklenecek. Ayrıca tarım kesiminin en önemli sorunlarından biri olan toprak birleştirmesi de bankanın ana faaliyetlerinden biri olacak. Toprak birleştirmesine dönük projeler özel olarak desteklenecek. Bankanın en önemli özelliği ise projelerin yatırımını doğrudan kendisi yapacağı için faiz almayacak. Projenin gelirine ortak olacak. Yani bir nevi faizsiz yatırım bankası olacak. Bu özelliği ile de çok şubeli bir banka olmayacak. Gerektiği kadar şube açılacak.
Para