28 / 04 / 2024

Emlak devi Signa'nın çöküşü, Avrupa'daki bankaların kredi kalitesini vurdu!

Emlak devi Signa'nın çöküşü, Avrupa'daki bankaların kredi kalitesini vurdu!

Avrupa'nın önde gelen emlak ve perakende holdinglerinden Signa'nın iflası bankaları da etkiledi. Bazı ülkedeki bankaların kredibilitesi ve karları üzerinde olumsuz bir etki olarak tanımlandı.



Avrupa'nın önde gelen emlak ve perakende holdinglerinden Signa'nın iflası, Moody's tarafından Avusturya, İsviçre ve Almanya'daki bazı bankaların kredibilitesi ve karları üzerinde olumsuz bir etki olarak tanımlandı. 

Avusturyalı işadamı Rene Benko tarafından yönetilen ve New York'taki Chrysler Binası'nın sahibi olarak bilinen Signa'nın çöküşü, Avrupa'daki emlak krizinde önemli bir gerilemeye işaret ediyor.

İnvesting'de yer alan habere göre, Moody's bugün yayınladığı bir raporda Signa'nın iş yapısını "opak ve karmaşık" olarak nitelendirdi.

Fakat, grubun banka kredilerinin çoğunun teminatlı olduğunu belirtti. Söz konusu güvence, iflasın etkisini az da olsa bir ölçüde hafifletebilir. Bununla beraber Moody's, kredi teminatı olarak rehin verilen varlıkların değerlerinin gerilemesinin risklerin arttığına işaret ettiğini ve bankalar temerrüde düşen kredileri kurtarmaya çalışırken daha büyük kayıplara yol açabileceğini belirtiyor.

Rapor, bu senenin 4. çeyreği için takipteki kredilerde ve risk maliyetlerinde bir artış öngörüyor. Bu öngörü, Avrupa Merkez Bankası'nın, uzun bir süre zorluklarla karşılaşması beklenen Euro Bölgesi'nin gerileyen ticari emlak piyasasına dair endişeleriyle de örtüşüyor. 

Emlak devi Signa nın çöküşü, Avrupa daki bankaların kredi kalitesini vurdu!

ECB, bu durumun sektörde bulunan finansal kurumlar ve yatırımcılar için önemli riskler oluşturabileceği uyarısı yaptı.

Almanya, Avusturya ve İsviçre'de çok sayıda önemli proje ve büyük mağazayı da bünyesinde barındıran Signa'nın iflası, Avrupa emlak piyasasında gerçekleşen bir dizi gerilemenin sonuncusu oldu ve sektörde süregelen mali zorlukların altını çizdi.

(Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.)

PwC ve Urban Land Institute (ULI) işbirliğiyle hazırlanan ve 2024 yılı için gayrimenkul sektörünün nabzını tutan ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2024’ raporu yayınlandı.  Raporda gayrimenkul sektörünün, zorlu ekonomik koşullar ve artan ESG baskılarının etkisinde derinleşen maliyet kriziyle karşı karşıya olduğunu ortaya çıktı.

Avrupa’da pazara hakim olan ciddi belirsizliğin yatırım hacmini rekor seviyede aşağı çektiğine dikkati çekilen araştırmaya göre, Avrupa’da gayrimenkul yatırım ve geliştirme potansiyeli açısından ilk 3 kent arasında Paris, Londra ve Madrid yer alıyor.

Konut kredilerinde BSMV düzenlemesi gerçekten gerekli mi? Yeni düzenleme Meclis'te görüşülüyor!

Kayseri'de imarlı 9 arsa satılıyor!

Son Dakika: Aralık ayı 65 yaş ve engelli aylıkları hesaplara yatırılıyor!


Geri Dön