23 / 12 / 2024

Emlak fiyatları dinlenme sürecinde!

Emlak fiyatları dinlenme sürecinde!

Yeni Birlik Gazetesi köşe yazarı olan Yıldıray Gökkaya bugünkü yazısında emlak sektörü ve konut fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Gökkaya'nın o yazısı...



Bugünlerde ilginç bazı yerlerde İstanbul'da konut fiyatlarında balon olduğu ve bu şişkin balonun sönmeye başladığı yorumlarını okumaya başladık. Bu yorumlar kimi emlakçılara bir de Reidin-Gyoder emlak endeksine dayandırılmış.


Emlakçıların yorumlarının bölgelerine özel, izafi olabileceğini düşünerek, datalara bir bakalım istedim. Reidin-GYODER endeksine ve TÜİK verilerine yeniden baktım. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış oranı Nisan 2015 "de yüzde 8,21, mayısta yüzde 8,32 olurken, bu yıl nisan ayında yüzde 7,53'de kaldı. Aylık artış ise yüzde 0,41'den yüzde 0,21'e geriledi. Reidin-Gyoder yeni konut fiyat endeksine göre ise Mart 2015'te, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,05 olan artış oranı, en son açıklanan Mart 2017 raporunda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,36 arttı. Söz konusu artış oranı, endeks başlangıcından bu yana en yüksek değerinde.. Dolayısıyla fiyatlarda genel bazda bir düşüş olduğu söylenemez. Fiyatlarda bir dönem hızlı yükseliş olduğu için içinde bulunduğumuz ortam bir düşüş gibi algılanmış olabilir ama aslında öyle değil. Hızlı bir yükselişin ardından piyasada beklenen stabilizasyon, dinlenme ve sindirme sürecine girildiği doğrudur. Hiç bir ağaç gökyüzüne kadar yükselmez sonuçta. Yakın geçmişe bakalım. Artış oranı Kasım 2013'te yüzde 14,75, Aralık 2013'te yüzde 13,62, Ocak 2014'te yüzde 13,55, Şubat 2014'te yüzde 13,67 gibi yüksek oranlardaydı. İki haneli yükseliş oranları geride kalmış görünüyor ki bu da piyasanın sağlığı açısından gerekli olan bir dinlenme süreci...

 

Ama endeksin gösterdiği bir başka nokta olduğunu da göz ardı etmem açıkçası.1+1 tipi dairelerde fiyatlarda azalma görülüyor. Kasım 2013'te 1+1 tipi dairelerde fiyat azalışı yüzde 0.28 seviyesinde iken bu yıl mart ayında düşüş yüzde 0.51'e çıkmış. Bundaki en önemli etken, fiyatlarının ulaşılabilir olması ve yatırımcıya hitap etmesi nedeniyle yoğun ilgi gördüğü düşünülen 1+1 tipi konutların sayı olarak fazla üretilmesi olduğu kadar, merkezden uzak olduğu halde fiyatlarının çok yüksek tutulduğu bazı projelerin olduğu ve bu tip projelerin satılmamasından dolayı bölgesel ve proje bazında -kampanyalar gerekçe gösterilerek- 1+1 tipi dairelerin gevşeme eğilimi gösterdiğini düşünüyorum.

 

Ne diyelim, yaz mevsimi durgun geçmeyecek bize göre, sıcak mevsimde yeni lansmanlar bekleniyor, fiyatını lokasyonuna göre doğru belirleyen ise yaz da kış da satışını artırabiliyor.



Yıldıray GÖKKAYA/Yeni Birlik 


Geri Dön