30 / 04 / 2024

Emlak gelir vergisinden indirilecek giderler!

Emlak gelir vergisinden indirilecek giderler!

Taşınmaz malların 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazançtan emlak gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergide bazı indirimler yapılıyor. İşte emlak gelir vergisinden indirilecek giderler..



Emlak gelir vergisinden indirilecek giderler!

Taşınmaz malların 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazançtan emlak gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor. Değer artış kazancı endeksleme formülü ile hesaplanıyor. 


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniyor. Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor.


Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.


Değer artış kazancı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile hesaplannıyor. ÜFE oranları aylık olarak yayınlandığı için alınan ve satılan ayların değil, bir önceki ayın ÜFE oranları kullanılıyor. Peki, emlak gelir vergisiden indirilecek giderler nelerdir?


Emlak gelir vergisiden indirilecek giderler..

Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancın indirilecek giderler şu şekilde sıralanıyor:


- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.


Emlak gelir vergisinden kimler muaf?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön