03 / 05 / 2024

Emlak komisyonculuğu ücret tarifesi 2015!

Emlak komisyonculuğu ücret tarifesi 2015!

Bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneterek, bunların satış, kiralama sözleşmesini yapan emlakçılar sözleşmenin kurulması ile hak sahibi oluyor. Peki, emlak komisyonculuğu ücret tarifesi 2015...



Emlak komisyonculuğu ücret tarifesi 2015!

Bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneterek, bunların satış,kiralama sözleşmesini yapmaya,Emlak beyannamesi düzenlemeye muktedir olarak; portföy oluşturur, pazarlama teknikleriyle gayrimenkulün sunumunu yapan kişi emlakçı olarak tanımlanıyor.


Emlakın satışına ve kiralanmasına yönelik alternatiflerde bulunma, taraflara satış öncesi ve sonrası vergi işlemleri konusunda bilgi verme, proje yapımında pazarlamayı kolaylaştırıcı önerilerde bulunma, Toplu konut yasası ve teşvikler konusunda müşteriye bilgi verme vb. gibi danışmanlık hizmeti işlemlerini yapmak emlakçının görevleri arasında yer alıyor. 


Peki, emlakçılar anlaşma sağlaması durumunda ne kadar? 


Emlak komisyonculuğu ücret tarifesi 2015..


ALIM - SATIM

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan %2’şer + KDV



KİRALAMA

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin %10’nu + KDV


Yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edilemez.


Not:  

1) Bu komisyon oranları, İstanbul Ticaret Odası Meclisinin 11.4.1996 tarih ve 6 sayılı kararı ile kabul edilen emlak komisyon oranları ile ilgili teamül kararına göre hazırlanmıştır.


2) 5174 sayılı Kanuna istinaden, 15.12.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunan Tacir ve Sanayiciler tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik doğrultusunda çalışmalarımız devam etmekte olup, gelişmelerle ilgili olarak üyelerimize bilgi verilecektir.



Emlakçıların kullandığı sözleşmeler nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön