27 / 04 / 2024

Emlak piyasasındaki duyarlılık kötüleşiyor! Küresel bankalar daha fazla ofis kredisi kaybına hazırlanıyor!

Emlak piyasasındaki duyarlılık kötüleşiyor! Küresel bankalar daha fazla ofis kredisi kaybına hazırlanıyor!

Gündemden düşmeyen emlak piyasasındaki duyarlılık daha da kötüleşirken, küresel bankalar daha fazla ofis kredisi kaybına hazırlanıyor. İşte konu ile ilgili detaylar...



Gündemden düşmeyen emlak piyasası ile ilgili her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Investing'te yer alan habere göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen küresel finans kuruluşlarının, değerlerin düşmeyi sürdürmesi ve temerrütlerin artmasına yol açması sebebiyle ofis mülklerine bağlı kredilerde ek zararlarla karşılaşması bekleniyor. 

Verilen bilgilere göre bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Morningstar DBRS Çarşamba günü, yüksek borçlanma maliyetleri ve kısmen uzaktan çalışmanın artış göstermesi sebebiyle, ofis alanı talebinde yaşanan önemli düşüşlerin birleşiminin, ticari mülk sahiplerinin zorlanmasına sebep olduğunu ve banka kredilerinin ödenmeme olasılığını artırdığını kaydetti.

ABD'de Wells Fargo (NYSE:WFC) ve JPMorgan (NYSE:JPM)'ın dışında Almanya'da Deutsche Bank'ın da aralarında yer aldığı dev bankalar, özellikle son zamanlarda sık sık gündeme gelen ABD pazarına odaklanarak, bu tür kredilerdeki potansiyel kayıpları karşılamak amacıyla daha fazla fon ayırmaya başladı bile. Paylaşılan bilgilere göre piyasa endişeleri büyük kurumlarla da sınırlı değil; New York Community Bank ve Deutsche Pfandbriefbank gibi daha küçük bankalar da artış gösteren incelemelere maruz kaldı ve yaşanan bu durum da hisse senedi fiyatlarında keskin düşüşlere neden oldu.

Emlak piyasasındaki duyarlılık kötüleşiyor! Küresel bankalar daha fazla ofis kredisi kaybına hazırlanıyor!

Morningstar DBRS Küresel Finansal Kurumlar Kıdemli Başkan Yardımcısı Nicola De Caro konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Bizim görüşümüze göre, pek çok bankanın mülk değerlemelerinde bazı aşağı yönlü revizyonlar gerçekleştirmesi gerekecek ve bunun sonucunda daha yüksek karşılıklar ve kredi zararları ortaya çıkacaktır" diye konuştu. Ayrıca, özellikle geçtiğimiz bahar ayında yaşanan bankacılık çalkantısından sonra son dönemlerde yaşanan piyasa baskıları ışığında, bankalardaki mevduat güveni ve likidite üzerindeki potansiyel etkinin takip edilmesinin önemine de değindi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen emlak piyasasındaki duyarlılık kötüleşiyor ve yaşanan bu durum da yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde değil küresel olarak finansman maliyetlerinin artmasına sebep olabilir. Morningstar DBRS ayrıca bankaların daha sıkı kredi standartlarının riskleri daha da artırabileceğini kaydederken, çoğu kredi kuruluşu da şu ana kadar düşüş gösteren ofis fiyatlarının etkisini kontrol altına almış olsa da, kuruluş sektörde önemli bir toparlanma yaşanmaması durumunda bankaların ek ayarlamalar yapması gerekebileceğini iddia etti.

 

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

Şimdi otomobilleri satın almak mı, kiralamak mı daha mantıklı?

İnşaat sektörüne demir fiyatları damga vurdu! 1 ton inşaat demiri 24 bin 800 TL oldu!


Geri Dön