27 / 04 / 2024

Emlak satışında komisyon kimden alınır?

Emlak satışında komisyon kimden alınır?

Emlakçılar taraflar arasında anlaşma sağlaması halinde komisyon almaya hak kazanıyor. Alım satım işlemlerinde satış değeri üzerinden yüzde 2 oranında emlak komisyonu + KDV ödeniyor. Peki, emlak satışında komisyon kimden alınır?



Emlak satışında komisyon kimden alınır?

Emlakçılık, gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık edenlerin yaptığı mesleğe deniyor.


Emlakçılar taraflar arasında anlaşma sağlaması halinde komisyon almaya hak kazanıyor. Borçlar Kanunu kapsamında "Simsarlık Sözlemesi" adı altında düzenlenen esaslara göre, emlakçıya ücret, belirlenmemişse tarifeye, tarife yoksa teamüle göre ödeniyor.


Anlaşma sağlanmadan önce verlen yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edilemiyor. Emlakçı aracılığı ile kira anlaşmasının sağlanması durumunda yalnız kiracıdan komisyon alınıyor.


Komisyon bedeli, kontrat süresi ne olursa olsun 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10'u üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca KDV ödemesinin yapılması da isteniyor.


Alım satım işlemlerinde satış değeri üzerinden yüzde 2 oranında emlak komisyonu + KDV ödeniyor. Peki, emlak satışında komisyon kimden alınır?


Emlak satışında komisyon hem alıcıdan hem de satıcıdan alınıyor. Ancak, uygulamada bu komisyon tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre yalnız alıcıdan da tahsil edilebiliyor.


Arsa satışı emlak komisyonu ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön