29 / 04 / 2024

Emlak sektöründe kiralık dönemi başlıyor!

Emlak sektöründe kiralık dönemi başlıyor!

Mart-Haziran arası ve Ağustos-Eylül arası sektörde 'kiralık' dönemidir. Evlenenler, tayin olanlar, okula gelenler derken şehir bir anda kiralık arayan geniş bir toplulukla dolar. Her arz-talep ilişkisinde olduğu gibi talep artınca rakamlar da yükselir.




Emlak sektöründe yaşanan 'kiralık' dönemi yaklaşıyor. Yeni bir ev kiralayacak ya da evinizi kiraya verecekseniz mutlaka iyi bir emlak danışmanından yardım alın. 


Emlak sektöründe dönemsel değişen arz dengeleri vardır. Mart-Haziran arası ve Ağustos-Eylül arası sektörde 'kiralık' dönemidir. Evlenenler, tayin olanlar, okula gelenler derken şehir bir anda kiralık arayan geniş bir toplulukla dolar. Her arz-talep ilişkisinde olduğu gibi talep artınca rakamlar da yükselir. İlimizde de kiracıların artığı bu dönemde hemen kiralara zam gelir. 

350-400 TL aralığında kiralanan kalıcı konutlar gibi konut toplulukları 450-500 TL'lere çıkar örneğin. Bosna Hersek Mahallesinde özellikle öğrenci hedefleyen ev sahipleri 600-650 TL'ye kiralayacakları daire için 4 öğrenci kişi başı 200 TL'den olsa 800 TL uygundur hesabı yapar. Her halükarda Aralık ayında kiralar artış gösterir. 

Kiralık arayanlarınsa genelde fazla vakti olmadığı için duruma itirazlar etmez. 


AİDAT DEYİP GEÇMEYİN 

400-600 TL aralığı kira ödeme gücünüz varsa kalıcı konutlar, Toki ve normal apartmanlar gibi toplu konut alanlarını tercih edebilirsiniz. 

600-800 TL aralığı site içerisinde kiralık, bahçeli site içi evlerde kiralık ve yeni binalarda kiralıklar için uygundur. 800 TL ve üzeri ise lüks güvenlikli sitelerde kiralık bulabilirsiniz. 

Kiralamalarda aidat atlanmamalıdır çünkü basit bir apartmanda bile aidatlar 50 TL civarındadır. Bahçeli sitelerde 75-100 TL aralığında, lüks güvenlikli sitelerdeyse 150 TL'den 500 TL'ye kadar çıkabilir. 


KİRALAMA ÖNEMLİDİR 

Kiralama işlemi bir kere yapılan bir işlem değildir. Gayrimenkul sahipleri kiralama işlemini bir gayrimenkul danışmanıyla yapmaya özen göstermelidir. 

Dönem içerisinde yaşanabilecek sorunlarda da danışman takipçi ve gerekiyorsa tahliye edici görevinde yer alabilir. Daire için standart çalışan bir danışmanınız olduğu taktirde kiracı çıkacağını bildirdiği zaman, emlak danışmanınız vakit kaybetmeden kiracı bulmanıza yardımcı olur. 


EMLAK FİRMALARI STOKLAR

Kiralık portföy almak oldukça zordur.  Döngü hızlı olduğu için mal sahipleri kendileri kiralamayı tercih eder.  Emlak firmaları portföy listelerinde stoklama yapmaya başlar.  Nedir stoklamanın anlamı? Çevredeki olası kiralıkların hepsini arar genel bilgilerini alırsınız ve ardından gelen kiracı adaylarına bu kiralık seçeneklerinden sırayla sayarsınız. Bunun en büyük dezavantajı kiralık arayışında olan kişilerin her emlakçıda bir diğer emlak firmasında gördüğü kiralığı görmesi yada söylenen kiralığın o gün içerisinde başkasına kiralanmış olmasıdır. 


PEKİ NE YAPMALI? 

Kiracı profilini ikiye ayırmakta fayda var.  Şehir dışından gelenler ve zaten şehrimizden olanlar. Şehir dışından gelenler öğrenciler ve tayin olanlardır. Şehir içinden kiralama yapanlarsa yeni evlenenler olur. Kiralamalarda öğrenci-aile-bekar-çalışan grupları da kiralama bölgesi için önemlidir. 

Kiracıların mümkün mertebe erken arayışa geçmelerinde fayda var. Ocak ayı içerisindeyiz. Mart ayında yeni evlenecekler kiralık bulmak için azara çıkacak. Şuan 600 TL olan kiralıklar en az 50 TL artacaktır


Anadolu'da Bugün


Geri Dön