28 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemelerinde son 3 gün!

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemelerinde son 3 gün!

1 Kasım'da başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor. Buna göre henüz ödeme yapmamış olan mükelleflerin önünde son 3 günü bulunuyor..



Emlak vergisi mükellefi olan tüm gayrimenkul sahipleri ile çevre temizlik vergisi mükellefi olan işyeri kullanıcılarından henüz ödeme yapmamış vatandaşların önünde son 3 günü kaldı. 

 

1 Kasım'da başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti için ödemeler 30 Kasım'da sona eriyor. Ödemeler ilgili ilçe belediyesinde yapılıyor.

 

Ancak gayrimenkulü farklı bir ilde yer alan vatandaşların ödeme yapmak için gayrimenkulün bulunduğu ile gitmeleri gerekmiyor. Ödeme tüm belediyelerden yapılabiliyor. Aynı zamanda belediyenin "e-belediye" sistemine sahip olması halinde vergi ödemeleri intenet üzerinden online bir şekilde de gerçekleşebiliyor. Vergi ödemek için bir diğer yol ise PTT havalesi. İlgili belediyenin hesabına vergi mükellefinin bilgilerinin belirtilmesi şartı ile havale ile de ödeme yapılabiliyor.

 

Emlak vergisini kimler ne kadar öder?


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türü ve değerine göre hesaplanıyor. Büyükşehirlerde bu oran yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

 

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

 

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

 

Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi


Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

 

Gayrimenkulü yeni satın alanların emlak vergisi


Gayrimenkul satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Örneğin 2017 yılı içinde ev alan vatandaşlar vergi ödemelerine 2018 yılı itibariyle başlayacak.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön