12 / 05 / 2024

Emlak vergisi 1 ve 2 taksit ne zaman? Emlak vergisi borcu ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi 1 ve 2 taksit ne zaman? Emlak vergisi borcu ödenmezse ne olur?

Emlak vergisine dair vatandaşların aklını kurcalayan pek çok soru bulunmaktadır. Gelin o sorulara yanıt bulalım. İşte detaylar!



VERGİ BORCU NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Vergi borcu, gelir elde edilen her şey için bunun içinde ev, araba olabilir, bu varlıklar otomatik olarak vergi borcunun oluşmasına neden olur. Vergi borcu, beyanname ile belli tarihler arasında haber verilen ve beyannameden sonra tahakkuk eden süre içerisinde ödenen bir borçtur. Vergi borçları yılın belli dönemlerinde kişilerin ekonomik güçlerine göre farklı oranlarda alınmaktadır.

EMLAK VERGİSİ 1 VE 2 TAKSİT NE ZAMAN?

Emlak vergisi ilk taksitlendirme mart, nisan ve mayıs aylarında yapılırken, ikinci taksitlendirme ise kasım ayında yapılmaktadır.

EMLAK VERGİSİNİ KİM ÖDER?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre kişi veya kişilerin üzerinde bulunan bina, dükkan, arsa ve ev gibi taşınmazlar için devlete ödemeler yapmalıdırlar bu ödemelere de emlak vergisi denilmektedir. Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan arsa, arazi ya da evlerin mülk sahipleri ya da arsa sahipleri tarafından ödenmesi zorunludur.

EMLAK VERGİSİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Arzu eden mükellef tümünü birinci taksit döneminde veyahut daha önceki bir zaman diliminde de ödeyebilir. Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre ortaya çıkarılan, tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorundadır. 2006 yılı Mart ayından itibaren tespit edilen aylık gecikme cezası yüzde 2,5 olmaktadır.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR 2023?

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde belirtilene göre, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılının vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61,465 oranında artırılmak suretiyle hesaplanmaktadır.


Geri Dön