27 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksitleri Kasım ayında mı?

Emlak vergisi 2. taksitleri Kasım ayında mı?

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mayıs'ta ödendi. Peki, emlak vergisi 2. taksitleri Kasım ayında mı?



Emlak vergisi 2. taksitleri Kasım ayında mı?

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2014 yılına ait emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. Peki emlak vergisi 2. taksitleri en zaman ödenir?


Emlak vergisi bilindiği üzere, vergiden muaf olmayan taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Emlak Vergisi Kanunu gereğince kimlerin vergi ödemelerinden muaf olacağı şu şekilde açıklanıyor:


Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan;


- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,


- Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,


- Gaziler,


- Şehitlerin dul ve yetimleri, emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın türüne ve değerine göre hesaplanıyor. Örneğin 50 bin TL'lik bir arsa için ödenecek emlak vergisi borcu ile 50 bin TL'lik arazinin emlak vergisi borcu aynı olmuyor.


Ayrıca, bu bedel taşınmazın bulunduğu belediyeye göre de farklılık gösteriyor. Taşınmaz mal, büyükşehir belediyesine bağlı ise, vergi 2 katına çıkıyor. 


Peki, Emlak vergisi 2. taksitleri Kasım ayında mı ödenecek?

Emlak vergisinin iki eşit taksit halinde ödendiğini yukarıda belirtmiştik. Verginin ilk taksit borcunu en son Mayıs ayında ödeyen mükellefler, verginin 2. taksitini Kasım ayında ödeyecek.



İnternetten  Emlak  vergisi sorgulama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön