29 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu olanlar dikkat!

Emlak vergisi borcu olanlar dikkat!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi, prim ve diğer borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı. Belediyelerin vergi, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi alacakları yapılandırılacak. 



Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi, prim ve diğer borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı. 

Cumhurbaşkanının onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanması ile borçlar için yapılandırma sürecine geçilecek. Habertürk'te yer alan habere göre; peşin ödeme avantajından faydalanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarda Şubat, diğer borçlarda ise Ocak ayına kadar paraların ödenmesi gerekiyor. 

Kanun, 31 Ağustos 2020 tarihinden önce kesinleşmiş vergi, prim ve diğer borçları dahil ediyor. Yapılandırma hakkından faydalanmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru süresi bulunuyor.

Gecikme faizi ve gecikme cezaları yerine, Yurtiçi Tüketici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden enflasyon farkı alınacak. Enflasyon farkı konusunda ise kolaylık sunulacak. Ekim 2016 tarihine kadar enflasyon makul seviyelerde seyrettiği için, o tarihe kadar Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı gerçek Yİ-ÜFE artışları göz önüne alınacak. Kasım 2016 tarihinden sonraki dönemde enflasyon çok yüksek olduğundan, yapılandırmayı cazip hale getirmek için Yİ-ÜFE artışı aylık 0.35 olarak kabul edilecek.

Mükelleflerden, bu şekilde hesaplanan enflasyon farkı ile anaparayı ödemeleri talep edilecek. Mükellefler 6, 9, 12 veya 18 aylık taksit tercih edebileceği gibi, ilk taksit veya ikinci taksit süresi içinde tamamını da ödeme imkanına sahip olacaklar.

Taksitle ödemeyi seçenler, taksit süresine göre belirlenen faizi de ödeyecek. Taksit faizi borcu 6 taksitte ödeyenler için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenlerde yüzde 8.3, 12 taksitte ödeyenlerde yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olacak. Taksitle ödenecek toplam tutarın hesaplaması, kurumun hesaplayacağı anapara ve enflasyon farkının katsayı ile çarpımıyla hesaplanacak. Örneğin, anapara ve enflasyon farkı 1000 TL olan kişi 6 ayda ödemeyi seçerse, ödeyeceği toplam taksitli tutar 1000 TL X 1.045 = 1045 TL olacak. Bu parayı 174.17 TL’lik 6 taksit şeklinde ödemesi gerekecek.

Aynı kişi 18 taksitte ödemeyi seçerse bu kez 1000 TL X 1.15 = 1150 TL’yi 63.89 TL’lik 18 eşit taksitte ödeyecek. Yıllık enflasyonun yüzde 10-12 seviyesinde olduğu dikkate alınırsa taksitle ödemeyi seçenler önemli bir avantaj elde etmiş olacak.

Belediyelerin vergi, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi alacakları yapılandırılacak. 

Emlak vergisi borcu olana yapılandırma müjdesi!


Geri Dön