23 / 12 / 2024

Emlak vergisi emekli istisnası 2015!

Emlak vergisi emekli istisnası 2015!

Emlak vergisi kapsamında, taşınmaz mal sahiplerinin her sene belli oranlarda vergi ödemeleri gerekiyor. Vergide yalnız mesken sahipleri için 0 oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. İşte emlak vergisi emekli istisnası 2015..



Emlak vergisi emekli istisnası 2015!

Emlak vergisi kapsamında, taşınmaz mal sahiplerinin her sene belli oranlarda vergi ödemeleri gerekiyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın türüne ve değerine göre değişiyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Vergide yalnız mesken sahipleri için 0 oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Bu uygulamadan yalnız meskeni olan ve muafiyet koşullarını taşıyan kimseler yararlanabiliyor. 


Buna göre 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri gelirleri olmaması halinde emlak vergisinden muaf tutuluyor. Emlak vergisinden muaf olan kimseler şu şekilde sıralanıyor:


Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları.


Emlak vergisinde emekli istisnasından yararlanmanın da bazı koşulları bulunuyor. Emeklinin vergiden muaf olabilmesi için çalışmaması ve başka bir yerden gelirinin olmaması gerekiyor. Tek meskenin yanında yazlık eve de sahip olan emekliler vergiden muaf tutulmuyor. Buna göre emekliler de başka gelirinin olmaması halinde vergiden muaf tutuluyor.


Tek meskeni olup evini kiraya veren emekli emlak vergisi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön